IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Сингапур започват пряка търговия между валутите си

Властите в Пекин ще фиксират дневен курс между юана и сингапурския долар, базиран на котировките на маркет-мейкърите

09:12 | 28.10.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай и Сингапур започват пряка търговия между валутите си

Китай започва да търгува националната си валута пряко срещу сингапурския долар от 28 октомври като част от усилията на държавата да насърчи международното ползване на юана, съобщи китайският национален оператор на валутния пазар, цитиран от WBP Online.

Сингапурският долар ще бъде добавен към платформата на китайската система за валутна търговия (CFETS). Към момента платформата предлага финансови операции между юана и 10 други валути.

„Китай и Сингапур ще положат още взаимни усилия за насърчаването на пряката търговия между двете валути, базирана на пазарните принципи“, обяви Китайската централна банка в пресссъобщение.

Операторът ще фиксира дневен курс между юана и сингапурския долар, базиран на котировките на маркет-мейкърите, като максималното възможно отклонение на курса ще бъде в рамките на 3% и в двете посоки, посочи CFETS в изявление на своя уебсайт.

Ходът е с цел „да се насърчи двустранната търговия между Китай и Сингапур, да се съдейства за употребата на юана и сингапурския долар в трансграничната търговия и за обезпечаването на инвестициите, както и да намали разходите за обменяне на валутите на икономическите субекти“, се казва още в изявлението.

Към момента китайският юан се търгува директно с американския долар, японската йена, австралийския и новозеландския долар, руската рубла и малайзийския рингит. Китай започна пряка търговия между юана и британската лира през юни, а в последствие през септември започна и директен обмен на юана с еврото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Убеден съм, че китайците и цингапурците, трябва да те наемат да им изясниш, как ще им е най-лесно да ползват само долар и да си зарежат плановете за пряк обмен! Защото, само 2 държави взети заедно могат да ти платят една месечна заплата, о велики икономист, предполагам завършил универсалната наука МИО, която прави от всеки обикновен човек, икономически Терминатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Lesov
преди 9 години
Ти не се коси..ще мине време и европейците ещ плащаме в юани...Видя ли ги евробюрократчетата как се чудят какво да отговорят на подхвърления коментар на Газпром нефт - Абе защо да не купувате нефта в евро?? Чудят се как да си извъртят триполовия ***, за да излезнат от положение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Избягването на долара може да стане максимум в някакви бартерни отношения, но с административни мерки е много трудно да се движи човек срещу пазарните сили. По принцип най-евтиният начин за една фирма, която има експорт и импорт е да ползва долара. Много по скъпо е за една китайска фирма внасяща стоки от Сингапур и експортираща в Европа например, да ползва сингапурски долар и Евро, вместо само американски долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
korker
преди 9 години
Те хубаво са го решили това, обаче кой им е дал разрешение за да го правят?Не е ли време СТО да се намеси и да спре тази порочна практика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Набъбва броя на страните нуждаещи се от спешно "демократизиране"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още