fallback

Ел-Ериан: Китай вече не е локомотив на глобалния растеж

Вече няма динамичен източник за растеж в глобален план, смята главният икономически съветник на Allianz

11:26 | 24.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономистът Мохамед Ел-Ериан вярва, че Китай може да омекоти пропадането на фондовия пазар, но икономическото забавяне на страната повдига множество въпроси, пише CNBC.

„Китай вече не е локомотив на глобалния растеж, а това има своето отражение за компаниите. Има отражение на пазарите на суровини“, коментира главният икономически съветник на Allianz.

Наскоро водещият китайски борсов индекс Shanghai Сomposite се срина с 30%, след като увеличи стойността си със 150% за близо година. В отговор на това правителството наложи серия от ограничения, за да спре пропадането, включително забрана за нови първични публични предлагания и забрана големите акционери да разпродават свои акции.

Същевременно индексът Reuters CRB Commodity, следящ представянето на суровините, се потопи, след като златото слезе до най-ниското си ниво от 2010 г. насам.

„Слабостта на икономиката не е ограничена само до Китай“, казва още Ел-Ериан. Сред страните от БРИКС само Индия стои добре, споделя той. Икономистът вижда проблеми в Китай, Русия, Бразилия и Южна Африка.

„Ако погледнете страните по света, ще видите, че вече няма динамичен източник за растеж“, коментира Ел-Ериан.

Освен това пазарът започва да вгражда в цените на активите вероятността Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвените проценти тази година, което ще натисне допълнително суровините.

По-високите лихвени проценти вероятно ще привлекат инвеститори на американския облигационен пазар, което ще доведе до ръст в стойността на долара. Един по-скъп американски долар прави деноминираните в долари суровини по-скъпи за притежателите на други валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още