IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и САЩ се споразумяха за буферната зона в Северна Сирия

Президентът на Сирия Башар ал Асад призна, че армията му страда от недостиг на бойци

22:16 | 27.07.15 г.
Турция и САЩ се споразумяха за буферната зона в Северна Сирия

Турция и САЩ официално се споразумяха за създаването на буферна зона, свободна от “Ислямска държава”, в северните райони на Сирия, съобщава АП.

Анкара и Вашингтон смятат, че това ще донесе повече стабилност по турско-сирийската граница.

Агенцията припомня, че Турция, която в продължение на две години отказваше да се намесва, през миналата седмица започна въздушна офанзива срещу ислямистите в Сирия след атентата в граничния град Суруч.

Заедно с това Анкара атакува и обекти на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак и осъществи серия арести на заподозрени в атаки в страната, в отговор на което партията пое отговорност за смъртта на няколко полицая.

Операциите на Турция нагнетиха напрежението сред кюрдските милиции, които също се бият срещу “Ислямска държава” в Северна Сирия. Днес от кюрдските звена в региона съобщиха, че турски танкове са обстрелвали техни бойци в близост до граничния град Кобане.

Още в края на миналата седмица бяха разкрити плановете на Анкара и Вашингтон да създадат съвместно контролирана буферна зона по турско-сирийската граница, посочва агенцията. Съгласно споразумението ислямистките бойци ще бъдат изтласкани от почти 110-км ивица в Северна Сирия на запад от р. Ефрат. Повече детайли ще бъдат обявени след спешната среща на НАТО във вторник.

Това обаче ще засили напрежението сред кюрдските милиции в региона, които контролират известна част от териториите на Северна Сирия и се противопоставят на турската военна интервенция.

Ако турски танкове действително са обстрелвали кюрдските милиции край Кобане, това доста ще усложни ситуацията за международната коалиция, която осъществява въздушни удари срещу “Ислямска държава”, тъй като тя си сътрудничи с  кюрдските бойци.

Засега официални представители на правителството в Анкара твърдят, че кюрдските милиции в Сирия са “извън обхвата на сегашните военни действия”.

Междувременно президентът на Сирия Башар ал Асад призна, че армията му страда от недостиг на бойци. Това е и първата поява на Асад от година насам.

Той посочи, че генералите му са принудени да местят силите от един фронт на друг, за да защитават региони от военно, политическо и икономическо значение. По думите му загубата на територии е довела до гняв сред сирийците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още