IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е общото между кризата с китайската борса и краха на Wall Street от 1929 г.

Цените на акциите в Поднебесната империя може да спаднат с още 14% в следващите три седмици, смята експерт

08:14 | 29.07.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво е общото между кризата с китайската борса и краха на Wall Street от 1929 г.

Китайските aкции ще поевтинеят с още 14% през следващите три седмици, тъй като пазарът демонстрира модел за търговия, който е огледален образ на катастрофата в САЩ през 1929 г., смята Том Демарк.

Според Демарк индексът Shanghai Composite ще потъне до 3 200 пункта след резкия спад с 8,5% в понеделник до 3 725,56 пункта – най-слабото еднодневно представяне в последните осем години. По думите му движението на борсовия измерител от март насам проследява това на американския Dow Jones Industrial Average през 1929 г., когато на индустриалният бенчмарк изтри общо 48%, пише Bloomberg.

Въпреки че китайският регулатор на ценните книжа отрече спекулациите, че властите оттеглят подкрепата си за пазара, безпрецедентната намеса може и да не успее да подкрепи цените на акциите до устойчиви нива, тъй като икономиката се забавя.

"Зарът е хвърлен", каза 68-годишния Демарк, който е основател на Demark Analytics в Скотсдейл, Аризона. В продължение на повече от 40 години той разработва индикатори за идентифициране на пазарните точки на завъртане. "Просто не можеш да манипулираш пазара. Фундаментите го движат".

Том Демарк направи подобно изявление през февруари 2014 г. за S&P 500, като каза, че ако бъдат изпълнени определени условия, американските акции ще достигнат точката, наподобяваща времето преди борсовия крах от 1929 г. Индексът S&P 500 се покачи с 8 на сто през следващите два месеца. Той заяви в понеделник, че въпросните условия не са се осъществили по това време.

Измерителят на Шанхайската борса си върна 16% от дъното, достигнато на 8 юли, до петък, след като властите в Поднебесната империя реагираха на срива. Търговията с книжата на повече от 1400 фирми в страната бе спряна, а новите първични публични предлагания – блокирани.

Властите не са изтеглили подкрепата си за акциите и правителството ще "продължи да полага усилия за стабилизиране на пазара и нагласите на инвеститорите", каза говорителят на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа Джан Сияодзюн в изявление на уебсайта на регулатора.

Според Демарк интервенцията няма да бъде в състояние да запази стабилността на ценните книжа. "Пазарите спадат след лоши новини, новините не са добри", каза той. "Имахме добра новина и скоро след това спад. Ръстът (на борсата – бел. ред.) е изкуствен".

По думите на експерта еуфорията и паниката на китайския пазар напомнят тази в САЩ в края на 20-те години на миналия век. Dow Jones Industrial Average се покачваше в продължение на 5 поредни години в навечерието на катастрофата от 1929 г., добавяйки повече от 200%. Той достигна своя връх през септември 1929 г., преди да спадне с почти 50% за по-малко от три месеца.

Повече за кризата в Китай четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
айде Атанасио - като го разбираш фондовия пазар и икономиката на САЩ и долара - включи се, нали си умен , заложи на прогнозите си - спечели пари и ела да ни се похвалиш как си го направил ,и тогава ще цъкаме с език и ще си гуру във форума.....иначе тия чаршафи дето ги плескаш - нито некой ти ги чете, нито има смисъл - мястото им е в кварталната кръчма с кибиците, или пък земи ги преподавай на студенти в един от многото ни престижни университети... а най краткия път към широката публика го знаеш - ТВ Алфа, телевизията на истината, там иконимическите анализатори са кът, повече политиката ги влечетам има дефицит за такива като теб, и техните зрители са хора , няма ли да ги ограмотиш??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
САЩ прекрасно знаят ,че ще има срив на фондовият пазар на всичко и един от начините да се закрепят малко нещата е търг.споразумение с ЕС Темата е голяма и г-н Хитов добре го е казал - - http://krizata.blog.bg/biznes/2009/08/04/istinata-za-systoianieto-na-amerikanskata-i-svetovnata-finan.374449 За да не се допусне неконтролируем разпад на системата, министерството на финансите на САЩ и ФРС, за пореден път прилагат стратегията анаконда: задушаване на света в обятията на долара, изхвърляне на станалите обременителни елементи на системата (от типа на инвестиционните банки, суровинните и ипотечни балони), а също така изхвърляне на токсични отпадъци, следствие на полуразпада, във вид на хаос в посока към чуждите (в БРИК, Азия, Европа). Целта на стратегията съхраняване на ядрото на системата (Уолстрийт) в състояние на контролируем полуразпад, като по този начин му се дава време за адаптация и търсене на нови инструменти за финансово доминиране.Има и друг начин (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Робърт Уидермер, който заедно с екип от икономисти правилно предсказа краха на жилищния пазар на САЩ, капиталовите пазари, както и потребителските разходи, които почти доведоха САЩ до дъното по време на Голямата рецесия, наскоро даде интервю, в което прогнозира, че се задава пазарна катастрофа, която ще доведе до спад на фондовия пазар с 90 %, 50 % безработица и 100 % годишна инфлация в началото на този година - http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/?sp=1За гарнитура - Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер каза ,че акциите са надценени с 65% (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/ и десерт - ''Макроликвидността подхранва пикове и балони на цените на активите, но недостатъчната пазарна ликвидност в крайна сметка ще предизвика срив и колапс''/Нуриел Рубини, Нобелов лауреат по икономика, в The Project Syndicate/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
За последните 2-3 год. акциите са се покачили с 150% и сега паднаха с 36% тоест има още да падат както казва тоя с още 14-16% и това е неизбежно поради ред причиниНобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер каза ,че акциите са надценени с 65% (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Кой казва, че много хора няма да си загубят работата. Това е факт. Въпросът е, че светът е оцелял и след като лионските тъкачи са загубили своята, след появата на парния тъкачен стан. Обществата ще се адаптират, просто нямат избор. А разпределението на благата зависи от наличните ресурси и технологичното развитие. Започва постепенен процес на намаляване на населението във високоразвитите страни. Тези, които не го приемат или не са готови за този модел ще се превърнат в мизерни гета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Четеридневната работна седмица не означава, че някои няма да си загубят 100% от работата. Намаляването на работната седмица е решение единствено за високвалифицираните хора, чиято работо трудно може да бъде автоматизирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
"точки на завъртане"???Вероятно става въпрос за Pivot points. Вярно че е трудно да се превеждат технически термини когато нямат точен аналог на български. Но засега в този смисъл се ползват "опорни точки", "пивот точки", "точки на обръщане на тренда". "Точки на завъртане"!!! Какво завъртане, какви 5 лева? Това с гугъл ли е превеждано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
До 20 години работната седмица ще бъде четиридневна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
До 20 години работната седмица ще бъде четиридневна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
В Европа и САЩ нискоквалифицираните работници и сега си намират работа или в сферата на услугите или са издържани от държавата чрез различни трансфери.С много работа е друдно да се компенсира ефективността на роботите. За роботите на Foxconn бях правил изчисления, че само при заплата по ниска от 20 долара на месец си струва да ги заменят с хора, а това заплащане дори за Китай е нереално ниско. Един робот може да работи 24 часа на ден, 7 дни в седмицата и без никакви отпуски, което означава, че може да замени поне 5-6 души, като дава постоянно високо качествена продукция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още