IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарена петъчна сесия за водещите индекси на борсите в Азия

Shanghai Composite се покачи с 2,3% на фона на очакванията за още стимули за пазара, а австрлийският S&P/ASX 200 спадна заради разпродажби при банковите акции

12:04 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шарена петъчна сесия за водещите индекси на борсите в Азия

Водещите индекси на фондовите пазари в Азия затвориха сесията в последния работен ден на седмицата в различни посоки, след като инвеститорите останаха в очакване на данните за пазара на труда в САЩ, които най-вероятно ще определят времевата рамка за увеличаване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite днес се покачи с 2,26% до 3 744,41 пункта на фона на очакванията за повече правителствени стимули за пазара. Хонконгският Hang Seng се повиши с 0,73% до 24 552,47 пункта.

Японският Nikkei 225 регистрира ръст от 0,29% до 20 724,56 пункта. В Южна Корея бенчмаркът KOSPI изтри едва 0,15% към стойността си до 2 010,23 пункта. Австралийският S&P/ASX 200 изгуби цели 2,41% от стойността си до 5 474,78 пункта, докосвайки дъното, достигнато на 14 юли.

На борсите в Китай книжата на China Shipbuilding Industry поскъпнаха с 3%, а тези на банките, измежду които Bank of China и Agricultural Bank of China - с 0,7% и 0,6%, съответно.

В Хонконг China Railway Signal & Communication Corp. (CRSC) увеличи пазарната си капитализация с минималните 0,3% в първия си ден на борсата.

Разпродажбите засегнаха най-силно австралийските акции. Книжата на Australia and New Zealand Banking Group се потопиха със 7,5%, след като инвеститорите реагираха на новините от четвъртък, че банката ще трябва да увеличи капитала си с 2,2 млрд. долара.

Акциите на Westpac, Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank удължиха загубите във втора поредна сесия, поевтинявайки с над 3 на сто всяка. Инвеститорите очакват, че подобна съдба ще застигне и тези трезори.

Производителите на злато също видяха как акциите им потъват. Цените на акциите на Newcrest Mining и Evolution Mining изтриха над 2% от стойността си, след като златото е на път да запише седма поредна седмица със загуби.

Rio Tinto също не удържа на разпродажби, след като акциите на добивната компания поевтиняха с още 0,5%. Дружеството отчете 43-процентен спад на печалбата до 2,9 млрд. долара през шестмесечието.

Освен това Централната банка на Австралия смекчи прогнозата си за растежа през 2016 г.

В Япония най-голямо бе търсенето на акции на SoftBank. Книжата на телекомуникационни и интернет гигант поскъпнаха с 3,6 на сто, след като обяви по-висока тримесечна печалба и че ще изкупи обратно свои акции за 1 млрд. долара.

Пазарната капитализация на Nikon се покачи с 4,7%, след като компанията увеличи прогнозата си за оперативната печалба за текущата финансова година.

Сред губещите Olympus, Konica Minolta и Rakuten изгубиха между 2,1% и 8,5% от цената на акциите си след слаби тримесечни отчети.

Капитализацията на Takata Corp. се покачи с 0,6% на фона на новините, че производителят на въздушни възглавници за автомобили се върна към печалбата през първото тримесечие на фискалната година.

Същевременно Японската централна банка запази курса на паричната си политика.

В Южна Корея акциите на Samsung C&T и Cheil Industries поевтиняха с 5,3% и 4,7%, съответно, след като Samsung C&T съобщи, че е получил искане за обратно изкупване на акции за 670 млн. вона от акционерите, които се противопоставят на офертата за сливане на двете дружества изцяло чрез акции. Сумата е по-малка от установената от двете фирми граница от 1,5 млрд. вона, при която обмислят да сключат сделката по комбинирането си.

Същевременно книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с 1,9%, като ограничиха загубата за KOSPI в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още