fallback

Китайските борси се сринаха с над шест на сто

Опасенията за още поевтиняване на юана продължават да притискат фондовите пазари

11:53 | 18.08.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Китайските акции излязоха на червено в късната търговия във вторник, притискайки азиатските фондови пазари, които се повлияха от опасенията за ново поевтиняване на юана и новината за смъртоносната бомбена експлозия в Тайланд, съобщава CNBC.

Положителните резултати на Wall Street не успяха да повлияят значително върху борсите. Технологичният Nasdaq поведе печалбите с ръст от 0,9%, а индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отбелязаха повишение от съответно 0,4% и 0,5%.

Китайският индекс Shanghai Composite забърза темпа си на спад в следобедната сесия и затвори с 6,12% надолу, достигайки до най-ниските си нива от 7 август насам. Опасенията около юана засенчиха последните данни, които показаха повишение на цените на жилищата през юли за трети пореден месец, признак, че секторът на недвижими имоти може би най-накрая е достигнал дъното.

Сред останалите основни бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite отчетоха спад съответно от 6,2% и 6,6%. Индексът на Хонконг Hang Seng пък последва загубите на континента и също слезе надолу с 1,1%, достигайки до шестседмично дъно.

Секторът на недвижимите имоти бе на фокус. Акциите на най-големия строителен предприемач в страната China Vanke поевтиняха с 0,2% в Хонконг. Цените на акциите на China Overseas Land и China Resources Land спаднаха съответно с 1,7% и 2,6% на борсата в Хонконг, а в Шанхай акциите на China Overseas Land и China Resources Land поевтиняха съответно с 8,3% и 6,5%.

Междувременно компаниите в сектора на комуналните услуги и индустрията бяха сред най-сериозните губещи. Акциите на Jiangsu Linyang Electronics, Baoding Tianwei Baobian Electric и Jiangxi Ganyue Expressway поевтиняха с допустимия максимум от 10%. China Shipbuilding Industry и China Shenhua Energy също затвориха с 10% надолу въпреки новините, че Пекин може скоро да обяви планове за реформа на държавните предприятия.

Тайландският бенчмарк SET отбеляза спад от 2% след смъртоносния бомбен атентат в един от най-известните храмове в столицата в понеделник. Индексът на туризма също се плъзна надолу със 7,1% заради опасенията, че най-големият атентат досега може да се отрази зле на ключовия сектор.

Японският индекс Nikkei 225 затвори сесията с понижение от 0,3%.

Акциите на веригата магазини Don Quijote Holdings поевтиняха с 1,7%, след като отчетът на компанията от понеделник показа по-слаби продажби и растеж на печалбата.

Цената на акциите на Olympus се понижи с 3,7%, а тази на Fujifilm Holdings успя да намали загубите си от по-рано през деня и приключи с понижение от 0,2%.

Банковият сектор увеличи печалбата си, с което подкрепи борсата. Акциите на Mizuho Financial и Mitsubishi UFJ Financial Group поскъпнаха с 1%, а тези на Sumitomo Mitsui Financial Group – с 0,8%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 не успя да задържи печалбата си при отварянето на сесията и в крайна сметка затвори с понижение от 1,2%.

Акциите на Asciano поскъпнаха с 7,2%, след като австралийските пристанища и железопътен оператор се съгласиха на сделка за поглъщането им за 6,6 млрд. долара от канадската Brookfield Infrastructure Partners.

Цената на застрахователната компания QBE се вдигна с 0,4%, след като отчете ръст на нетната печалба за първото полугодие от 24%.

Сред губещите Australia and New Zealand Banking Group затвори с понижение от 2%. Акциите на търговеца на електронни продукти Dick Smith Holdings се сринаха с 16,5%, след като отчете по-слаба печалба от очакванията.

Южнокорейският индекс Kospi изтри по-ранните си печалби и също затвори с понижение от 0,6%.

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 2,5%, след като се срина с 3,2% в предишната сесия. Цените на акциите на Hyundai Motor и Posco се вдигнаха съответно с 2,1% и 1,9%.

Цената на акциите на LG Display също се повиши с 2,7%, след като в понеделник компанията обяви, че фокусира инвестициите си върху дисплеи с органични светоизлъчващи диоди (OLED).

Междувременно SK Telecom заяви, че ще образува консорциум със сайта за електронна търговия Interpark. Акциите на телекома поскъпнаха с 0,8%, докато тези на Interpark поевтиняха с 4,3%.

Сред губещите бяха производителите на козметика AmorePacific и LG Household & Healthcare, както и Shinsegae, които отбелязаха загуби между 1,9% и 4,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още