fallback

Разпродажбите на азиатските фондови борси се задълбочават

Китайският индекс Shanghai Composite затвори със спад от 4,2%, а японският Nikkei 225 затвори под 20 000 пункта за пръв път от май 2015 г.

11:41 | 21.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на фондовите пазари в Азия се гмурнаха по-надълбоко в негативната територия в петък. Разпродажбите на глобалните пазари, започнали по-сериозно в четвъртък, продължават и днес. Опасенията на инвеститорите са свързани със състоянието на икономиката на Китай, която е втората по големина в света, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite днес се срина с 4,21% до 3 509,88. Хонконгският Hang Seng се понижи с 1,36% до 22 448,44 пункта, за да запише най-ниското си ниво от май 2014 г. насам.

Японският Nikkei 225 регистрира спад от 2,98% до 19 435,83 пункта след четири поредни дни с понижения. Индикаторът затваря под 20 000 пункта за пръв път от май 2015 г.

В Южна Корея бенчмаркът KOSPI изтри 2% към стойността си до 1 876,07 пункта и затвори на 7-месечно дъно. Австралийският S&P/ASX 200 изгуби 1,4% от стойността си до 5 214,60 пункта, което е 8-месечно дъно.

Производствената активност в най-голямата азиатска икономика, тази на Китай, се свива за шести пореден месец през август, за да запише най-ниското си равнище от цели 77 месеца насам. Това става ясно от предварителните данни от последното проучване на Мarkit и Caixin сред мениджърите по поръчките в производствените предприятия.

Лошите резултати прибавят още опасения, че втората по големина икономика в света забавя ръста си прекалено бързо въпреки мерките на властите да подпомогнат търсенето.

Положителни сигнали има обаче от Япония. Производствената активност на страната записва най-бързото си покачване от седем месеца насам през август, давайки повод за оптимизъм, че икономиката на страната ще се върне на територията на растежа през настоящото тримесечие.

На борсите в Китай инвестиционните посредници, сред които Huatai Securities, China Merchants Securities и Founder Securities, оглавиха губещите, след като книжата им поевтиняха с по 8%.

В Япония финансовите компании и експортно-ориентираните дружества претърпяха най-големи загуби. Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group изтриха повече от 4%, а тези на Mizuho Financial - 3,3 на сто от стойността си. 

Сред сините чипове пазарните капитализации на Sony и Toshiba се свиха с над 4%, след като и йената поскъпна спрямо долара.

Акциите на доставчиците на Apple, чиито акции поевтиняха с 2% на борсата в Ню Йорк снощи, също бяха подложени на разпродажби. Книжата на производителите на електронни части Alps Electric и Nidec се сринаха със 7,1% и 4,9%, съответно.

Разпродажбите засегнаха най-силно австралийските банкови акции. Книжата на Australia and New Zealand Banking Group, Westpac и Commonwealth Bank of Australia се потопиха с по 3%.

Производителите на злато обаче бяха светлината в тунела. Цената на акциите на Kingsgate Consolidated скочи с 10,7%, тази на Alacer Gold - с 6,7%, а тези на Newcrest Mining и Evolution Mining - с 4,6% и 3,4%, съответно.

Пазарната капитализация на Santos се смъкна с 0,2%, след като компанията се обяви за продан. Освен това текущият изпълнителен директор Дейвид Кнокс обяви, че се оттегля, но докато не му бъде намерен заместник.

Замразеният конфликт между Република Корея и Северна Корея преминава в нов етап. Сериозното влошаване на ситуацията на Корейския полуостров настъпи в четвъртък, след като Северна и Южна Корея си размениха артилерийски огън в западната част на демилитаризираната зона.

В Южна Корея акциите на сините чипове бяха подложени на разпродажби. Акциите на Samsung Electronics и Hyundai Motor поевтиняха с 3,3% и 2%, съответно, а тези на производителя на чипове SK Hynix - с 3,2%.

Разпродажбите в Азия бяха повсеместни. Водещият борсов индекс в Тайван TWSE се срина с 3% до най-ниското си ниво от 2 години насам.

Сингапурският индекс Straits Times падна под психологическата граница от 3 000 пункта, след като паническите разпродажби предизвикаха 1,6% спад за индекса.

Тайландският SET затвори с понижение от 0,8%, след като отливът на чужди капитали се ускорява за четвърти пореден ден след опустошителния бомбен взрив в Банкок по-рано тази седмица. Според Ройтерс до момента нетните отливи на капитали са за 131,9 млн. долара.

В Индия BSE Sensex финишира с намаление от 1,5% на стойността и докосна най-ниското си ниво от 19 юни насам.

В Европа днес пазарите отварят с резки спадове, като DAX изтри 200 пункта за отрицалтено време. Снощи Wall Street претърпя най-тежкото си поражение за 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още