fallback

Русия и Китай вървят към създаване на стратегически енергиен съюз

През 2014 година е постигнат истински пробив в газовата сфера, посочи руският президент Путин преди посещението си в Китай

20:01 | 01.09.15 г. 44
Автор - снимка
Създател

Русия и Китай се насочват към създаване на стратегически енергиен съюз. Това заяви в интервю за информационните агенции ТАСС и Синхуа руският президент Владимир Путин, пише БТА.

Руският президент заминава на двудневното си посещение в Китай, което започва в сряда.

"Нашите страни последователно вървят към формиране на стратегически енергиен алианс, който, убеден съм, ще играе важна роля в международните икономически отношения", отбеляза руският държавен глава.

Путин подчерта, че през 2014 година е постигнат истински пробив в газовата сфера. По-конкретно, той припомни за договора за годишни доставки за Китай в обем 38 милиарда кубични метра руски природен газ по "западен" и "източен" маршрут.

"Изпълнението на тези мащабни проекти е безусловен приоритет на близкото бъдеще", изтъкна руският президент.

Путин отбеляза и осезаемия напредък в други сегменти на енергийното сътрудничество. Той даде за пример петролопровода от Русия за Китай, който вече функционира, сключените споразумение за увеличаване на петролните доставки, създаването на съвместно предприятие за проучване и добив на петрол в Русия.

Руският президент нарече интензивно и взаимодействието в атомната сфера. В заключение той определи като много голям потенциала на руско-китайското енергийно сътрудничество. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още