IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Русия сключиха пакт за киберсигурност

Руската страна поглежда все по-често на Изток след изолацията си от западния свят

17:10 | 08.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия и Китай подписаха споразумение за киберсигурността, което според експертите ще затвърди връзките на Русия с Изтока и може да стане основа на изграждането на бъдещи връзки в киберсигурността, пише Wall Street Journal.

Текстът на споразумението, публикувано на сайта на руското правителство, посочва, че Русия и Китай се съгласяват да не провеждат кибератаки една срещу друга и заедно ще противодействат на технологията, която може да „дестабилизира международната политическа и социално-икономическа обстановка“, „нарушава обществения ред“ или „се намесва във вътрешните работи на държавата“.

Двете страни се договориха правоприлагащите им органи да обменят информация. Освен това постигнаха споразумение за обмен на технологии и гарантиране на сигурността на информационната инфраструктура, показва документът.

Западните санкции срещу Русия заради кризата в Украйна накараха руските власти да преоценят областите на критична зависимост от Европа и САЩ, поради което те все по-често се обръщат на изток.

Освен това руските законодателни органи започнаха кампания за по-силен контрол над интернет след разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън за шпионаж от страна на американските служби. Междувременно президентът Владимир Путин призова за прехвърлянето на ключовата онлайн инфраструктура от САЩ в Русия след като заяви публично, че интернет е започнал като „проект на ЦРУ“.

Сегашното споразумение е поредният знак, че Пекин и Москва подкрепят промените в глобалното управление на интернет, което ще ограничи традиционната роля на САЩ. Освен това Русия подготвя и план за действие в случай, че руският интернет сегмент бъде блокиран от външна страна, разкри министърът на комуникациите Николай Никифоров миналата година.

Междувременно тази седмица Китай заяви, че ще предложи актуализация на националното си законодателство, добавяйки „суверенитета на киберпространството“ към закона на сигурността.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още