IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай включи киберсигурността в проектозакон за националната сигурност

Страната прави поредно усилие да защити информационните си технологии

11:48 | 08.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай включи киберсигурността в проектозакон, свързан с националната сигурност. Това е най-новото усилие на Пекин да засили правната рамка, защитаваща информационните технологии в страната, предава Ройтерс.

Китай стартира вълна от политики за затягане на киберсигурността след като бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри, че американските служби са вградили код в технологични продукти, изнасяни от страната, за да могат да подслушват други държави.

Постоянният комитет на Националния народен конгрес, китайският законодателен орган, преразглежда клаузата за „суверенитета“ в киберпространството в планирания закон за националната сигурност, сочи проект, публикуван онлайн тази седмица след като в края на април мина на второ четене.

Според текста страната се грижи са опазване на интересите в сферата на сигурността и защитава суверенитета на „националното интернет пространство“. Страната трябва да „постигне сигурност и контрол в интернет и важните информационни технологии, ключовата инфраструктура, важните данни и информационни системи“, сочи още документът, допълвайки, че Китай трябва да засили управлението на интернет и наказанията при интернет атаки.

Той също така включва текстове, посочващи, че банковата инфраструктура на Китай трябва да бъде засилена и нейните финансови системи трябва да бъдат подобрени, за да издържат на международни рискове и сътресения. Въпреки това документът не включва конкретни насоки за изпълнение на всичко това.

Ранните опити на Китай за регулиране на киберсигурността бяха ясно насочени към банковите технологии и предложения закон за борба с тероризма, в който се призовава за подобно използване на „сигурна и управляема“ технология, която е разработена в Китай.

Освен Законът за националната сигурност, спорният проектозакон за борба с тероризма също е процес на преразглеждане от властите.

Президентът Си Дзинпин, който оглавява новосъздадената Комисия за национална сигурност, заяви, че сигурността на Китай обхваща широк спектър от области, включително политиката, културата, военните, икономиката, технологиите и околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още