IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вдига интернет забраните в рамките на World Internet Conference

Същевременно цензурата по отношение на интернет в страната се затяга

10:53 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съществува едно място в Китай, където тази седмица можете да туитнете всичко, което поискате, да добавите, когото искате във Facebook, да търсите всичко в Google и в YouTube.

Пекин обикновено блокира достъпа до западните социални мрежи и новинарски сайтове в цялата страна, но сега прави изключение за участниците в конференция за технологии, провеждаща се в Китай, пише Bloomberg.

Страната е домакин на World Internet Conference от 19-и до 21-ви ноември. На събитието лидерите на местни интернет гиганти, включително Alibaba и Tencent, ще се срещнат с представители на LinkedIn, SoftBank и други международни технологични компании.

Това временно изключение не означава, че Китай преосмисля цензурата в интернет. Ни най-малко.

Азиатската страна често намалява контрола върху мрежата за участниците в подобни международни форуми, както направи за срещата по повод Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Интернет услугата в медийния център на APEC позволи достъпа до забранени в цялата страна сайтове като Facebook и Twitter.

Извън пределите на конференцията, която ще се проведе тази седмица, Китай увеличава филтрирането на интернет съдържанието.

Цензорите започнаха да се насочват към сайтове от мрежата на Verizon Communications – EdgeCast. На 17-и ноември Verizon написа в блога си, че нейни домейни са засегнати и частично блокирани без да има ясна причина за това. Цензурата в Китай е източник на разочарование за „цялата хостинг индустрия“, допълва компанията в публикацията си.

„Това може да доведе до няколко неприятни момента на конференцията“, посочва Чарли Смит, основател на застъпническата група Greatfire.org, която се обявява против цензурата. Той използва псевдоним, защото се страхува от репресивни мерки от страна на китайските власти.

Същевременно представители на компаниите могат да намерят за абсурдно, че т.нар. Wolrd Internet Conference може да се сблъска с ограничения в онлайн съдържанието, наложени от една страна. Китай иска да установи сериозни отношения със САЩ във връзка с управлението на интернет и Пекин се опитва все повече да вземе думата по въпросите за глобалното развитие в тази посока, коментира Дънкан Кларк, председател на BDA China, базирана в Китай консултантска компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още