IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконгски новинарски сайт неочаквано прекрати дейността си

Напрежението в региона ескалира и се отразява върху медиите

20:29 | 28.07.14 г. 1
Хонконгски новинарски сайт неочаквано прекрати дейността си

Популярен продемократичен новинарски сайт в Хонконг прекрати дейността си този уикенд – още един знак за ескалацията на напрежението, свързана с поредната конфронтация между демонстрантите, настояващи за всеобщо избирателно право, и китайските власти, които не желаят да им отстъпят по-голям контрол над Хонконг.

В събота следобед потребителите на House News бяха посрещнати на сайта от съобщение, което известява за закриването му. Един от основателите на сайта Тони Тсои пише в съобщението, че политическият натиск е засегнал семейството му, както и дейността на сайта.

Медията публикуваше новини, свързани с лайфстайл, бизнес, технологии и култура, както и политически новини, пише Quartz.

“Хонконг се промени. Да бъдеш нормален гражданин, нормална медия или да правиш нещо добро за обществото стана нещо трудно и дори ужасяващо – не само се чувстваш отчужден, но си изпълнен със страх“, посочва Тсои. „Моето семейство усеща натиска и се притеснява за мен“, допълва той.

House News, която се появи през 2012 г., застана зад предишните движения на демонстрантите, като това срещу задължителното патриотично възпитание в училищата в Хонконг.

Тсои е яростен поддръжник на група, наречена Occupy Central. Тя настоява Пекин да позволи в района да се провеждат избори, които отговарят на международните стандарти. Очаква се Пекин да отправи своето предложение до властите в Хонконг в края на август. 

Тсои твърди, че макар House News да е достигала средно до 300 000 уникални потребители дневно  през последния месец, сайтът е бил отхвърлен от потенциалните рекламодатели по политически причини.

Apple Daily, популярен вестник в Хонконг, известен с критиките си към Китай, наскоро написа, че HSBC и Standard Chartered са се отказали от рекламите си в изданието заради натиск от страна на Пекин.

Активистите описват спирането на House News като удар по движението Occupy Central, защото фирмата на Тсои е една от малкото, които подкрепят кампанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
По целия свят едно и също. И това ми било Homo sapiens...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още