IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цензурата в Китай се пренесе и в LinkedIn

Потребители се оплакаха, че част от публикациите им са били блокирани от социалната мрежа на територията на азиатската страна

15:28 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последните дни част от потребителите на социалната мрежа за бизнес контакти LinkedIn се оплакаха, че част от мненията им в социалната мрежа са били блокирани в Китай, тъй като вероятно не се харесват на правителството в страната.

Всичко това се случва в навечерието на 25-ата годишнина от протестите на площад "Тиенанмън".

"Компанията очаква властите да имат искания за филтриране на съдържание“, заяви още при навлизането на LinkedIn в Китай в интервю за Wall Street Journal изпълнителният директор на LinkedIn Джеф Уейнър.

Той добави, че социалната мрежа силно подкрепя свободата на изразяване на мнение и е против цензурата, но въпреки това ще трябва да се съобрази, ако все пак иска да достигне до китайските потребители.

Тези думи не предизвикаха полемики по времето, когато бяха изречени, но в момента цензурата наистина излиза на преден план в Китай. А засегнатите никак не са щастливи.

В пост в Twitter Патрик Пун, студент по право в Университета на Хонконг, заяви, че е „наистина шокиран“ от скорошно известие от LinkedIn. В него се посочва, че видеото, което е публикувал в социалната мрежа, е блокирано от Китай. Причината е, че то показва подкрепа за роднините и приятелите на загиналите по време на репресиите на "Тиенанмън", пише WSJ.

Съобщението от LinkedIn, което Пун получава, гласи: „Искаме да изясним, че вашата активност се вижда навсякъде по света, с изключение на Китайската народна република. Това се дължи на специфичните изисквания в рамките на Китай, свързани с блокиране на определено съдържание, което не се появява в нашата мрежа в страната“.

Съобщението предлага и разяснения как LinkedIn планира да цензурира мрежата си. Всичко, публикувано от Пун, ще бъде видимо само за потребителите на социалната мрежа извън континентален Китай.

Фъргюс Райън, кореспондент на китайския новинарски сайт China Spectator, твърди, че е създал акаунта си в LinkedIn през 2006 г., когато бил в Австралия. Но две от неговите публикации от последните дни, направени от Китай, също са били блокирани.

Райън посочва, че през последните два дни е писал два пъти в LinkedIn по повод ареста на родения в Китай австралийски творец Гио Джиан, случил се в навечерието на 25-годишнината от репресиите на площада. Скоро след това авторът на постовете получава известия, че публикациите му включват съдържание, което е забранено в Китай и няма да се показва на територията на страната.

Райън твърди, че познава Гио лично, а блокирането на публикации в LinkedIn му пречи да си върши работата.

“Възмутен съм. Мисля, че моите последователи в LinkedIn ще очакват да получат информация от мен за това, което се случва в Китай. Смятам, че LinkedIn трябва да осъзнае, че в Китай дори повече, отколкото в други държави, е неизбежно да се говори за политика, когато става дума за бизнес, те са свързани...“, посочва Райън.

В отговор на запитване по повод цензурата говорителят на LinkedIn Роджър Пуа заяви, че компанията силно подкрепя свободата на изразяване,  но е наясно, че ще трябва да прилага ограниченията на китайското правителство относно съдържанието, „когато и доколкото е необходимо“.

Той посочва, че количеството филтрирана в Китай информация е много малко, защото услугата не е специализирана в политически теми.

Други обаче не са съгласи. Шон Рейн, ръководител на консултантската фирма China Market Research Groip, заяви, че LinkedIn фундаментално не разбира ролята, която играе. Тя е не само професионална социална мрежа, но и място, където хората показват своите знания и обменят идеи.

Рейн казва, че публикувал редовно информация в LinkedIn и то в продължение на шест години. През това време не се е сблъсквал с подобни проблеми. Сега обаче нещата не стоят по същия начин.

Според него случващото се вреди на работата на потребителите, защото хората не желаят дискусиите им да бъдат ограничавани в LinkedIn. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още