IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай блокира услуги на Google

Стъпката вероятно е свързана с навечерието на 25-та годишнина от сблъсъците на площад Тянанмън

15:09 | 03.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай блокира услуги на Google

В навечерието на 25-ата годишнина от кървавото потушаване на демонстрациите на площад "Тянанмън“ ситуацията в най-многолюдната държава в света е неспокойна. Властите в китайската столица Пекин вече въведоха засилени мерки за сигурност.

Но засилване на мерките за сигурност има и онлайн. От няколко дни китайските власти за засилили блокирането на услугите на Google.

По данни на активистката група за граждански права Greatfire.org цензурата вече е разширена. Някои услуги на Google, като търсенето, Gmail, функцията за превод и други услуги вече не са достъпни, предава Ройтерс. 

„От уикенда насам сме свидетели на най-строгата цензура, която е била налагана“, установява сайтът Greatfire.org, който следи движението на китайската „Great Firewall“, която блокира определени сайтове, сред които и на редица международни организации за човешки права. 

Google заявява, че няма „технически проблеми с нито един от сайтовете ни“.  

Както предава Ройтерс, за последен път подобно блокиране в Китай е осъществено през 2012 година, но тогава то е продължило само около 12 часа.

„Не е ясно дали блокирането е временно - само за годишнината от събитията на площад "Тянанмън", или постоянно. Ако обаче се съди по факта, че то продължава вече четири дни, дейността на Google ще бъде сериозно нарушена и услугата ще бъде почти неизползваема", се казва в съобщение на GreatFire.org.

Припомняме, че през 2010 г. Google закри своя китайски портал Google.cn, и пренасочи заявките за търсене от Китай към нецензурирания си сайт в Хонконг, с което предизвика гнева на комунистическите власти в Пекин.

Разпръскването на протестиращите на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г., на което жертви според различните данни са станали от няколкостотин до няколко хиляди души, и досега е тема-табу за китайските власти. Комунистическият режим в Китай не разрешава публични дискусии за събитията от 3 и 4 юни 1989 г. Властите предпочитат да не коментират публично случилото се, макар в Хонконг ежегодно да се организират събития, посветени на жертвите на трагедията.

Но не само американският оператор на търсачката има проблеми в Китай. В понеделник вечер редица кореспонденти на чуждестранни медии са протестирали заради опитите на властите да им попречат при отразяването на годишнината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още