IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга контрола над видео стрийминга на предавания от чужбина?

Регулаторите ще ограничат броя на чуждестранните продукции, до които потребителите имат достъп през таблети и смартфони, пише WSJ

15:49 | 04.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай ще наложи ограничение на броя на чуждестранните телевизионни предавания, излъчвани в онлайн стрийминг услугите в страната, в опит да затегне контрола на медийното съдържание от други държави, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Регулаторите могат да изискат чуждестранните медийни предавания да съставляват не повече от 30% от съдържанието на китайските услуги за стрийминг на видео. В момента чуждестранните шоу програми представляват повече от половината от телевизионното съдържание на популярните сайтове за видео като Sohu.com, разкрива доклад, публикуван от китайския регулатор – Държавната администрация на пресата, изданията, радиата, филмите и телевизията.

Представителите на Youku Tudou и Sohu.com - компании, предоставящи видео стрийминг услуги, както и на агенцията, отказват да коментират въпроса. Не е ясно дали ограничението от 30% се отнася за броя на телевизионните предавания от чужбина или за броя на епизодите. Докладът посочва, че предаванията от чужбина представляват повече от половината от телевизионното съдържание в популярните сайтове за видео, ако става дума за брой на заглавията.

Китай се опитва да контролира изкъсо това, което държавните телевизионни оператори могат да предават по кабел или сателит, а чуждестранните програми представляват само малка част от излъчваното. Доскоро регулаторите налагаха малко ограничения на интернет компаниите, които излъчват чрез стрийминг филми и телевизионни предавания, които потребителите могат да гледат на мобилните си телефони, таблети и компютри.

Благодарение на това досега китайските потребители имаха възможност да гледат сериали като американските „Теория за Големия взрив“, „Къща от карти" и „2 Broke Girls”, както и британските “Шерлок“ и „Имението Даунтън“. „Теория за Големия взрив“, който се излъчва от сайта Sohu.com, събра 120 млн. посещения през април, твърдят от компанията.

Но регулаторите проявяват все по-голям интерес към видео стрийминга, твърдят ръководителите на фирмите, предлагащи такива услуги. Същевременно китайските лидери се опитват да затегнат регулацията на потока от информация, който е достъпен през чат приложенията и интернет сайтовете. Освен това Китай се опитва да създаде своя култура на телевизионни предавания, филми и анимации, за да се противопостави на американското влияние.

Ръководителите на китайските видео компании твърдят, че новите ограничения могат да имат позитивно въздействие върху фирмите, тъй като разходите за лицензи на чуждестранни телевизионни предавания ще станат по-ниски. Сайтовете за видео стрийминг са платили общо 4,2 млрд. йени (683 млн. долара) миналата година именно за подобни лицензи и вътрешно програмиране според компанията за проучвания EntGroup. Година по-рано те са похарчили 3,2 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още