IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай реформира държавните предприятия

Пекин включва в плановете си и частична приватизация

14:34 | 14.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай обяви как ще преструктурира държавните предприятия в отговор на забавянето на икономиката. Пекин включва в плановете си и частична приватизация, съобщава Ройтерс.

Страната ще въздейства върху неефективния публичен сектор, като остави пазарните сили да взаимодействат повече с държавните компании. Предвиждат се промени в неефективните предприятия, като част от тях ще бъдат закрити, заявяват представители на властите.

Китай ще работи по реорганизиране и сливане на част от държавните компании, за да насочи държавния капитал в ключови индустрии, докато увеличава частния в предприятия, които не са в съответствие с националната политика, заяви Джан Сиу, заместник ръководител на звеното по надзор на държавните активи. „Ще предприемем повече усилия при реформирането на "зомби предприятията", които от дълго време реализират загуби ", каза още Сиу.

Китайското министерство на финансите ще въведе пилотни схеми в конгломератите, притежавани от правителството, за да могат компаниите да подобрят конкурентоспособността си и да се постави бариера между фирмите и правителството, заяви Сю Хунцай, помощник на финансовия министър.

Представители на пет държавни агенции, включително министерствата на труда и търговията, както и водещ икономически плановик, говориха на брифинг в понеделник и представиха документи относно плана за реформата.

Според някои анализатори обаче промяната ще е трудна. „Различни агенции са участвали в изготвянето на документа и едновременно представят своята интерпретация на това какво означава реформата", каза Андрю Батстон, директор в Gavekal Dragonomics.

В събота в указанията, публикувани съвместно от Централния комитет на Комунистическата партия и Държавният съвет, са посочени планове за прочистване и интегриране на някои от държавните фирми, предава Ройтерс, цитирайки държавната медийна агенция Xinhua News.

Реформа на неефективните държавни предприятия е една от най-належащите нужди на Китай. Но ако не се провежда добре, преструктурирането може да доведе до хиляди безработни и социална неустойчивост, коментира Ройтерс.

Плановете на китайските власти са да представят смесена собственост, като се предвиждат частни инвестиции, а до 2020 г. се очаква да се постигнат „убедителни резултати“, информира държавната медия.

Правителството няма да избързва с частичната приватизация и няма да изготвя график за това, а ще даде зелена светлина на всяка от компаниите при подходящите условия.

„Тази реформа ще се отрази положително на икономиката и ще направи растежа по-устойчив", заяви Сю Хонгцай, директор на изследователския отдел в China Centre for International Economic Exchanges. Частичната приватизация би помогнала за разделението на властите и стимулирането на държавните предприятия, допълни той.

Китайското правителство управлява 111 фирми, а местните власти притежават и управляват около 25 хил. държавни компании. В сектора работят близо 7,5 милиона души.

Държавните фирми ще могат да се привличат различни инвеститори, за да се разнообрази собствеността, и повече компании ще бъдат окуражавани да се преструктурират чрез включване на борсата, посочи още медийната агенция.

Частните инвеститори ще бъдат окуражавани да купуват дялове от държавните компании, конвертируеми облигации, да разменят дялове с такива на държавните компании, ще бъдат и предприети действия за намаляване на корупцията. Петролният, газовият, електроенергийният, железопътният и телекомуникационният сектор са сред отраслите, идентифицирани като подходящи за частните инвеститори.

За да осъществи замисленото, Пекин ще трябва да убеди местните, провинциалните и националните власти, че трябва да се откажат от част от контрола си върху държавните компании и ще трябва да привлекат инвеститори и то във времето след най-големия пазарен срив в китайската история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
kefala
преди 8 години
Жан Ги зове!!!Първо закрепване на държавните предприятия и после продажба на страхотни цени!!!Гениален сценарии за 1996 година!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още