IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската банка за развитие намали прогнозата си за растежа на Китай и Индия

Банката очаква натискът да се облекчи с ускоряването на възстановяването в развитите икономики и укрепването на глобалното търсене

10:24 | 22.09.15 г.
Азиатската банка за развитие намали прогнозата си за растежа на Китай и Индия

Азиатската банка за развитие намали прогнозата си за растеж за големите икономики в региона, като се позова на влошаването на перспективите пред Китай и Индия и забавено възстановяване на развитите страни в света, съобщава Ройтерс.

Базираната в Манила организация прогнозира в последния си доклад, че икономиките в региона ще се разширят средно с 5,8% през тази година и 6% през следващата година. Предишната прогноза беше за ръст от 6,3% и за двете години, припомня информационната агенция.

В доклада, който обхваща още 45 страни, се посочва също така, развиваща се Азия се очаква да продължи да допринася най-много за глобалния растеж, въпреки забавянето. “Има обаче и някои насрещни ветрове в играта”, пишат икономистите.

Икономическият растеж на Китай се очаква да се забави до 6,8% през тази година и 6,7% през следващата. По-рано банката очакваше ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от съответно 7,2% и 7%.

“Въпреки силния ръст на потребителското търсене, икономическата активност падна под очакванията през първите осем месеца на годината. И износът, и инвестициите в Китай се влошават”, посочва се в доклада на институцията.

Банката обаче очаква натискът да се облекчи с ускоряването на възстановяването в развитите икономики и укрепването на глобалното търсене.

Забавянето на китайската икономика се обяснява и като в известен смисъл “самоналожено” заради усилията на управляващата комунистическа партия да подмени икономическия модел, който се основава на търговията и инвестициите.

Икономиката на Индия се очаква да се разшири със 7,4% през 2015 г. и 7,8% през 2016 г. Прогнозите са намалени с по 0,4 процентни пункта заради бавния напредък по ключовите реформи в страната, заради което се забавят инвестиции и страда износът.

Въпреки опасенията за растежа, фондовите пазари в региона записаха ръстове във вторник. Японската борса е затворена заради национален празник. Shanghai Composite отчете ръст от над 1%, Hang Seng записа повишение от 0,7%, а S&P / ASX200 в Австралия нарасна с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още