IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай възобновява първичните публични предлагания

Правителството вероятно ще промени правилата за навлизане на регулирания пазар

17:22 | 06.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Китайският финансов регулатор е готов да поднови първичните публични предлагания (IPO) в страната, спрени през юли в отчаян опит да се преустанови спадът на финансовите пазари, предава Ройтерс.

Говорителят на китайската комисия за регулиране на ценните книжа Дън Гъ съобщи за решението на ежеседмична пресконференция, провеждаща се в Пекин.

Комисията обяви, че процесът ще стартира с 28-те компании, които вече имат одобрени проспекти. Техните публични предлагания бяха спрени заради пазарния срив. От регулатора допълниха, че остават две седмици до възстановяването на процедурата, като първите 10 компании ще започнат първичното публично предлагане след 20-ти ноември.

Новината идва, след като китайският фондов пазар даде признаци, че най-накрая се е стабилизирал след тежкото лято. Тази седмица индексът CSI300 записа най-доброто си седмично представяне от юни насам. Индексите в континентален Китай записаха ръстове от над 20% спрямо дъното, което достигнаха по време на срива през август, и технически отбелязаха завръщане към бичия пазар.

„Това е добра новина за капиталовия пазар в средносрочен и дългосрочен план, тъй като означава, че към него ще постъпят свежи пари. Но освен това ще донесе и психологически натиск върху инвеститорите, защото те ще са притеснени от отклоняването на паричните потоци в краткосрочен план“, смята Сяо Шъдзюн, анализатор в Guodu Securities, Пекин.

За срива на фондовия пазар през лятото отчасти бяха обвинявани и IPO-тата, които нанесоха допълнителни удари на и без това разклатения пазар, засегнат негативно от ефекта на ливъриджа.

Компаниите в континентален Китай набраха 23,4 млрд. долара чрез първични публични предлагания от началото на годината до средата на юни, преди регулаторът да спре сделките, и така надхвърлиха сумата от 13,2 млрд. долара, която беше постигната за цялата 2014 г., показват данните на Thomson Reuters.

Имаше период, в който китайският регулатор позволяваше на 40 компании седмично да излизат на борсата, а вторичните предлагания бяха дори повече, посочва Ройтерс.

„Не смятам, че възстановяването на предлаганията ще доведе до ново паническо бягство от пазара“, казва Шъдзюн. „През юни фундаменталните фактори бяха изопачени заради високия ливъридж, който заради агресивните правителствени мерки не е налице в настоящата пазарна ситуация“, допълва той.

Вероятно дребните инвеститори ще бъдат скептични относно ползите, които ще получат от възобновяването на първичните публични предлагания, тъй като процесът беше силно засегнат от правителствените мерки, включващи и рестрикции върху цените, смята Джан Ци, анализатор в Haitong Securities.

„Очаквам в бъдеще да има промени в правилата за първични публични предлагания, включително квота за записване на акции от страна на основните акционери“, коментира още той.

Регулаторът заяви още, че ще промени настоящата система за одобрение на първични публични предлагания към организация, в която компаниите ще бъдат листвани, без да се налага одобрението на регулатора.

Въпреки това правилата, целящи да предотвратят вътрешни лица да постигат огромни печалби, неволно създават лесни печалби за тези инвеститори, които успеят да запишат от новите акции. Мерките изкуствено потискат цените при първичното предлагане.

Почти всяка от компаниите, листната на китайската борса, е отчела максималния позволен ръст от 44% през първия ден след излизането си на пазара, а повечето от тях успяват да запишат и трикратен ръст в цените през следващите седмици.

В резултат акциите са презаписвани средно над 130 пъти, което води до временното блокиране на трилиони долари вън от паричните пазари и изкривява лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още