IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намалява основните лихвени проценти

Разширените парични облекчения подчертават стремежа на правителството да постигне заложената цел от 7% икономически ръст за 2015 г.

14:45 | 23.10.15 г. 1
<p>
	Китайската централна банка в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайската централна банка в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китай намалява основните си лихвени проценти с 25 процентни пункта, като промяната влиза в сила на 24 октомври, съобщи Bloomberg, позовавайки се на китайската централна банка.

Бенчмарковата ставка върху едногодишното кредитиране ще бъде намалена от 4,60% на 4,35%. Понижението при лихвите върху едногодишните депозити е от 1,75% до 1,50%, пише в изявлението на банката. 

С мярката властите в Пекин по всяка вероятност правят опит да противодействат на забавянето на икономическия ръст в Поднебесната империя.

Съотношението на задължителните резерви за всички банки ще бъдат намалено с 50 базисни пункта, като за някои институции ще има допълнителни 50 базисни пункта спад. 

Разширените парични облекчения подчертават стремежа на китайското комунистическо правителство да постигне заложената цел за 2015 г. от 7% икономически ръст. Скромният ръст на инфлацията и свиването на производствените цени дадоха на Китайската централна банка възможност да се намеси допълнително на пазара.

Китайската икономика отчете най-слабия си ръст от шест години насам – 6,9% през третото тримесечие. Въпреки че стойността беше малко над очаквнията, новините увеличиха натиска над властите да разширят мерките за стимулиране на икономическия растеж.

Китайските власти полагат усилия да управляват прехода от икономическа, задвижвана предимно от износ и инвестиции към модел, по-тясно обвързан с принципите на свободния пазар.

Производственият сектор обаче, който е ключов източник на търсене на енергия и суровини, напоследък изпитва трудности. Тези обстоятелства са отразени в забавянето на икономическия ръст в икономики, които зависят от износа на суровини, отбелязва WBPonline.

Очевидно, че е Китайската народна банка продължава по пътя на облекченията, на който се намира от около година“, казва Джордж Магнус, старши икономически съветник в UBS Gruop AG в Лондон.

Индексите на пазарите от Хонконг през Франкфурт до Ню Йорк записват повишения, посочва Bloomberg.

Решението имаше незабавен ефект върху борсите и особено върху суровините. Петролът сорт Брент поскъпна с 43 цента до 48,5 долара за барел веднага, след като решението бе обявено. Металите също отбелязват ръст след новината, като медта поскъпва с 1,22% на Лондонската метална борса. Никелът повишава цената си с 2,3%, а алуминият - с 2,7%, преодолявайки шестмесечното дъно, достигнато по-рано през деня.

Китайските власти натискат газта”, казва Фредерик Нойман, съпредседател на Asia Economics Research в HSBC Holdings в Hong Kong. Той посочва, че изглежда властите са решени да раздвижат икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
и Батковците на тези от ККП направиха същото в тяхната ЗОНА преди 7години, СЛЕД като успешно стартираха КрИзАТа... Така че, търсачите на дъна, ще има да ги търсят ПОНЕ 3годинки и на новото място! Но, само ние сме за пример! Тук наказаните бяха сринати показно до шушка... /КУ не стига до "шаващи маймунаки"/ и скоро ще бъдат наказани пак, обаче първо трябва наказанието да премине през "браздата", а сроковете му вече текат, а ние трябва уж сами да му се подложим, за да бъде всичко "случващо се", като най-естественото възможно нещо от всички естествени неща на света :))))А всъщност, маймунаките са научени да приемат всичко "случващо се" за естествено и случайно, само защото ТЕ НЕ ГО контролират! Но, от друга страна ,ако те можеха да мислят, щяха да видят, че всъщност не контролират нищо ... освен конкретния избор как точно да се наведат :))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още