IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще се затрудни да постигне икономически растеж от 6,5%

Забавянето на световната икономика и ръстът на разходите за труд в страната натежават върху растежа

10:06 | 11.01.16 г. 2
Китай ще се затрудни да постигне икономически растеж от 6,5%

Китай ще се сблъска със сериозни трудности да постигне икономически растеж от 6,5% за периода 2016-2020 г. заради забавянето на глобалното търсене и нарастващите разходи за труд в страната.

За това предупреждава Ли Уей, председател на Научния център по развитие към Държавния съвет, съобщава китайското издание China Securities Journal, цитирано от Ройтерс.

„През последните 30 години на реформи и отваряне на икономиката брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай отчиташе годишен растеж от порядъка на 10 на сто. В сравнение с това 6,5% не е много, но ще бъде изключително трудно да се постигне този темп на растеж“, коментира Ли.

Основните фактори, които въздействат на китайската икономика в момента, са забавянето на световната икономика, нарастващите разходи за труд в Китай, които се отразяват на конкурентоспособността на страната, както и засилващите се опасения за състоянието на околната среда. Последното означава, че Пекин не може да индустриализира обработваема зема със същите темпове.

Президентът на Китай Си Дзинпин коментира, че Китай трябва да запази годишния си темп на растеж от 6,5% през следващите пет години. Така ще се постигне целта за удвояване на БВП на глава от населението до 2020 г. спрямо 2010 г.

Очаква се данните за икономическия растеж през последното тримесечие на миналата година да бъдат публикувани на 19 януари. Според прогнозите ръстът за цялата 2015 г. ще се забави до около 7 на сто, което е най-бавният темп на растеж от 25 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Докато комунистическата партия твърдо държи статистическият институт в Китай, няма да имат проблем с растежа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Милите: 6.5%, направо живи да ги оплачеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още