fallback

Азиатските пазари започват седмицата със спадове

Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с близо 3%, а Shenzhen Composite - с над 5 на сто

11:24 | 29.02.16 г. 3

Пазарите в Китай, Хонконг и Япония бяха обхванати от минорни настроения в понеделник, съобщи CNBC.

“Апетитът към риск остава изключително слаб, а повече инвеститори търсят активи убежища. Доходността по американските държавни облигации, която падна под 1,8%, и рязкото поскъпване на японската йена и златото доказват това”, пише Вишну Варатан, главен икономист в Mizuho Bank.

Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 2,87%, а по-малкият Shenzhen Composite изтри 5,36%.

„Пазарът е много сложен. Смятам, че проблемът е с фундаменталните фактори“, казва Крис Чой, главен инвестиционен директор в Quam Asset Management. “Имаме резерви за китайската икономика, а от друга страна смятам, че правителството все още прави прекалено много, за да манипулира пазара и това не може да му позволи да покаже истински стойности”, допълва той. Чой обаче подчертава, че инвеститорите все още се интересуват от определени сектори като застраховането и технологиите, които извличат полза от ръста в потреблението на средната класа. 

„Пазарите изглежда се готвят за колеблива седмица, тъй като данните, които предстои да излязат, вещаят преразглеждане на очакванията за икономическия растеж“, казва Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG.

Японският бенчмарков индекс Nikkei 225 изтри сутрешните ръстове и се понижи с 1%. Акциите на проблемния производител на електроника Sharp поевтиняха с 2,27%, а между 23 и 26 февруари цената на акциите се срина с 26 на сто.

В четвъртък беше обявено, че компанията е приела офертата на Foxconn за придобиване. След това обаче тайванската компания заяви, че няма да подпише сделката, докато Sharp не разясни необявените си по-рано задължения. В понеделник от Sharp заявиха, че няма краен срок за финализиране на сделката.

Японската йена поскъпна до 112 йени за долар, като към 11:00 часа българско време един долар се обменя за 112,86 йени.

Акциите на Toyota поевтиняха с 0,22%, а тези на Honda се понижиха с 0,33%.

В Южна Корея индексът Kospi се понижи с 0,18%, а хонконгският Hang Seng записа спад от 1,16%.

Австралийският ASX 200 финишира без изменение, като ключовият финансов сектор се понижи с 0,35%, а златодобивният сектор изтри 1,73%.

Тази седмица се очакват данни за икономическия ръст в Австралия през четвъртото тримесечие, както и доклад за активността в индустрията в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още