IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото записа втори пореден седмичен спад

При американския лек суров петрол WTI има второ поредно седмично повишение

10:01 | 29.02.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха в петък след динамична търговия, но за седмицата на борсата ICE в Лондон европейският бенчмарк Брент затвори сесията с 5,95% седмичен ръст (2,09 долара) на ниво 35,10 долара за барел, съобщи Investing.com. Това е първото седмично повишение от месец насам.

По-рано през седмицата сортът поскъпна до 37 долара за барел, което беше най-високото ниво от 5 януари насам. Пазарните участници все още имат надежди, че големите производителки биха могли да се договорят за понижения в добива.

В понеделник към 9:50 часа българско време Брентът се търгува с 0,24% повишение до 32,86 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,62% до 35,67 долара за барел.

В четвъртък министърът на петрола на Венецуела Еулогио дел Пино заяви, че четирите държави заедно със Саудитска Арабия, Русия и Катар ще се срещнат в средата на март, за да обсъдят усилията за стабилизиране на петролния пазар.

По-рано този месец страните постигнаха договорка за замразяване на добива на януарските нива, но само ако и останалите играчи се присъединят. Иран обаче изглежда няма намерение да свива добива.

На нюйоркската борса New York Mercantile Exchange американският лек суров петрол WTI поевтиня леко в петък и приключи седмицата на ниво 32,78 долара за барел. По-рано през седмицата цената се покачи до 34,69 долара за барел – най-високото ниво от 28 януари. 

В петък частната компания за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes oбяви, че броят на нефтените платформи в САЩ се е понижил с 12 до 400 миналата седмица, което беше 10-о поредно седмично понижение. Въпреки това в петък цените на петрола записаха спадове.

WTI записа ръст от 1,03 долара (3,14%) за седмицата, което е второ поредно седмично повишение.

Анализаторите обаче предупреждават, че пазарните условия остават нестабилни, след като резервите в САЩ се увеличиха с 3,5 милиона барела миналата седмица до рекордните 507,6 милиона барела по данни на Администрацията за енергийна информация.

Запасите в хранилището Кушинг, Оклахома, което е разпределителен център за WTI, нараснаха с 333 000 барела миналата седмица.

Investing.com припомня, че от средата на 2014 г. цената на петрола падна с около 70%.

В петък цената на златото рязко се понижи, след като сравнително добрите макроикономически данни подкрепиха перспективите за повишаване на лихвените проценти и съответно оскъпиха долара.

Фючърсите върху златото с доставка април на платформата Comex поевтиняха с 18,40 долара (1,49%) и затвориха седмицата на нива 1 220,40 долара за тройунция. За седмицата благородният метал отчита спад от 6,30 долара (0,86%), което е второ поредно седмично понижение. Все пак златото поскъпва с близо 15% от началото на годината, подкрепено от опасенията за забавяне на глобалната икономика.

Фючърсите върху среброто с доставка март се понижиха с 67,6 цента миналата седмица (4,45%) и приключиха сесията в петък на ниво от 14,68 долара за тройунция. Това е второ поредно седмично понижение за среброто.

Медта с доставка март поскъпна с 5,1 цента (2,49%) в петък и приключи седмицата на цена от 2,118 долара за паунд. За седмицата металът поскъпва с 2,1 цента (2,07%) заради очакванията за допълнителни стимули от централните банки в Европа и Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 8 години
Не ги виждам така нещата. Метала задържа цената си в долари, дори леко се покачва, въпреки силата на зелените пари. При поскъпване на еврото пък "жълтото" има склонност да се покачва с още по-висок темп. Остава Фед да увеличи лихвата, долара да мине 1 евро и да видим тогава дали ще имаме ново дъно. Все по-малко хора очакват някога метала да падне под 1000 долара при каквато и да е конюктура. Подобна е връзката с капиталовия пазар. Котировките още не могат да се върнат на ниво 2015-а. Това кара инвеститорите да търсят сигурност - сещате се къде. Но дори и акциите да поскъпнат, тогава ще отбележим пък началото на инфлацията, която ще се комбинира с рекордно ниски лихви... Оказва се, че единственото , което може да се прави, е да не се допуска шоковото поскъпване на метала. Очаквам през 2016-а това да не бъде допуснато, но за 2017-а далеч не съм сигурен. Мине ли 1350$/унц, хората ще го възприемат като нов бичи пазар...Няма място. Не препоръчвам на никого да следва моята логика.Успехи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Как поне веднъж не написахте, че златото преди 50-60 дена беше 950 евро, а сега е 1130 евро..... хайде сега смятайте!И на всичкото "отдолу", ще кажа, че за последните 2 седмици златото се ве увеличило с 30 Евро. Хайде къш към Сашово да си броите пилците там, ние тук сме поне на карта в Европа и пилците ги броим в Евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 2
абитуриент
преди 8 години
мамини златни душици.........на моменти имам усещането ,че сте неадекватни.......като преписвате нещо ВИЖТЕ поне АКТУАЛНАТА КОТИРОВКА КЪМ МОМЕНТА......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 1
michaelis21
преди 8 години
Последните две седмици не пада златото, пада само посл. седмица с 0.86%.Престанете с глупостите и бъдете професионалисти, ако искате да сте сериозна бизнес медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 5
comet
преди 8 години
Инвестора, това за златото (дето към днешна дата 29 февруари 2016 записвало втори пореден седмичен спад), ами нали знаете че ви верваме, много ви верваме, и то от много време ви верваме, но по-важното е че вие си вярвате! :)http://***.tavex.bg/?main=133
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още