fallback

Moody's понижи перспективата пред рейтинга на Китай

Без реформи икономиката на страната ще се забави още повече, предупреждава агенцията

09:03 | 02.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата пред кредитния рейтинг на китайския държавен дълг от “стабилна” на "негативна”, съобщава Ройтерс.

Агенцията се позовава на несигурността пред капацитета на властите в страната да проведат необходимите икономически реформи, както и заради нарастващия държавен дълг и свиващите се резерви.

"Без надеждни и ефективни реформи ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай ще се забави още по-осезаемо, тъй като бремето на високия дълг забавя бизнес инвестициите, а демографските условия стават все по-неблагоприятни. Държавният дълг ще се увеличи по-рязко, отколкото очакваме в момента”, посочва компанията.

Комитетът по рейтингите на Moody's е обсъждал Китай на среща на 9 февруари. Експертите са дискутирали институционалната и фискална сила на страната, както и чувствителността й към рискове.

Агенцията посочва, че понижаването на перспективата пред рейтинга на Китай се дължи на очакванията, че фискалната сила на страната ще продължи да отслабва, както и чуждестранните й валутни резерви.

Ненадеждни според агенцията са и политиките по прилагане реформите, а някои от тях са в риск да претърпят частични обрати.

“Интервенциите на капиталовите и валутни пазари през изминалата година показват, че осигуряването на финансова и икономическа стабилност също е цел, но има значителна несигурност относно приоритетите на политиката", казва агенцията.

Moody's оценява Китай с рейтинг Аа3, но предупреждава, че може да го понижи при забавяне на необходимите реформи в подкрепа на растежа и икономическите дисбаланси и защита на правителствения баланс.

Още по темата разберете от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още