IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи перспективата пред рейтинга на Китай

Без реформи икономиката на страната ще се забави още повече, предупреждава агенцията

09:03 | 02.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's понижи перспективата пред рейтинга на Китай

Рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата пред кредитния рейтинг на китайския държавен дълг от “стабилна” на "негативна”, съобщава Ройтерс.

Агенцията се позовава на несигурността пред капацитета на властите в страната да проведат необходимите икономически реформи, както и заради нарастващия държавен дълг и свиващите се резерви.

"Без надеждни и ефективни реформи ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай ще се забави още по-осезаемо, тъй като бремето на високия дълг забавя бизнес инвестициите, а демографските условия стават все по-неблагоприятни. Държавният дълг ще се увеличи по-рязко, отколкото очакваме в момента”, посочва компанията.

Комитетът по рейтингите на Moody's е обсъждал Китай на среща на 9 февруари. Експертите са дискутирали институционалната и фискална сила на страната, както и чувствителността й към рискове.

Агенцията посочва, че понижаването на перспективата пред рейтинга на Китай се дължи на очакванията, че фискалната сила на страната ще продължи да отслабва, както и чуждестранните й валутни резерви.

Ненадеждни според агенцията са и политиките по прилагане реформите, а някои от тях са в риск да претърпят частични обрати.

“Интервенциите на капиталовите и валутни пазари през изминалата година показват, че осигуряването на финансова и икономическа стабилност също е цел, но има значителна несигурност относно приоритетите на политиката", казва агенцията.

Moody's оценява Китай с рейтинг Аа3, но предупреждава, че може да го понижи при забавяне на необходимите реформи в подкрепа на растежа и икономическите дисбаланси и защита на правителствения баланс.

Още по темата разберете от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още