fallback

Китай прие спорния закон за неправителствените организации

Чуждестранните организации с идеална цел, които застрашават националната сигурност или етническата хармония, ще носят наказателна отговорност

11:55 | 29.04.16 г. 6

Китайските законодатели приеха закон, с който предоставят на полицията широки пълномощия за контрол на чуждестранните дружества с нестопанска цел, съобщава Ройтерс.

С решението президентът на страната Си Дзинпин затяга хватката на държавния контрол над обществото, посочва информационната агенция.

Според закона всички дейности на чуждестранни организации с идеална цел, които застрашават националната сигурност или етническата хармония, ще носят наказателна отговорност.

Законът беше подготвен още през миналата година и предизвика сериозна съпротива от страна на чужди правителства, правозащитни и бизнес асоциации и учени заради третирането на чуждестранните неправителствени организации като заплаха за сигурността на Китай.

Администрацията на американския президент Барак Обама реагира остро на закона и предупреди, че макар и да е по-мек в сравнение с по-ранните му версии, които се обсъждаха, контактите между Китай и САЩ ще се свиват.

"Ние призоваваме Китай да зачита правата и свободите на правозащитници, журналисти, бизнес групи, професионалисти за развитие, както и всички други, които съставляват гражданското общество, включително и защитата на способността на чуждестранните неправителствени организации да работят в Китай”, коментира говорителят на Националния съвет по сигурността към Белия Дом Нед Прайс.

Целта на новия закон се вписва в широкообхватната кампания на Си Дзинпин да противопостави китайското общество на чуждите идеологии и влияния и да укрепи подкрепата за Комунистическата партия в страната, отбелязва информационната агенция.

Откакто китайският президент дойде на власт, органите за националната сигурност задържаха и разпитаха десетки защитници на човешките права и други активисти, които насърчават върховенството на закона в западен стил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още