fallback

Курода: Японската централна банка може да приложи финансови технологии в бъдеще

Под натиска на слабото търсене на кредити големите банки виждат възможност да спечелят пари чрез финансови технологии

09:34 | 23.08.16 г. 14

Японската централна банка може да приложи финансови технологии, или т. нар. „финтек“ към своите операции в бъдеще предвид нарастващото им влияние в глобалните разплащания и финансови услуги, заяви управителят Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

„Банката е готова да поведе проучванията и анализите за насърчаване на финансовите технологии в Япония предвид това, че те имат различни последици за централните банки“, каза Курода по време на семинар, посветен на темата. 

„ЯЦБ е готова да положи всички усилия за подкрепа на стабилното развитие на финансови технологии, за да подкрепи благосъстоянието на потребителите на финансови услуги, както и икономическите дейности“, посочи управителят.

Япония изостава в революцията във финансовите технологии и предприема мерки за облекчаване на ограниченията върху инвестициите, посочва Ройтерс. Това би увеличило притока на капитали в икономиката, в която индивидуалните депозити са изчислени на 9 трлн. долара.

Под натиска на слабото търсене на кредити, големите банки виждат възможност да спечелят пари чрез финансови технологии, въпреки че са наясно, че това има и потенциала да изкриви традиционните бизнес модели.

През април ЯЦБ съдаде специално звено, което да се занимава с финтек и да дава насоки на финансовите институции, търсещи нови бизнес възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още