IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национализира ли Японската централна банка фондовия пазар?

Покупките на борсово търгувани фондове и фондове за инвестиции в недвижими имоти изкривяват пазара, твърдят анализатори

08:51 | 23.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дори възраждащата се йена не помрачи ралито на японския фондов пазар през последните няколко месеца, но това не е непременно защото инвеститорите харесват пазара, пише CNBC.

Индексът Nikkei 225 увеличи стойността си с близо 10% от края на юни, въпреки че курсът на йената спрямо долара се повиши и тества нива под 100 йени за долар.

Обикновено това биха били лоши новини за акциите, тъй като по-скъпата йена е негативна за износителите, защото им намалява печалбите от чужбина, когато се конвертират в местна валута.

Коя тогава е причината за възхода на пазара?

Анализатори отдават ръстовете на Японската централна банка (ЯЦБ), а не на фундаменти.

В доклад със заглавие „ЯЦБ национализира фондовия пазар“ анализаторът в инвестиционния посредник CLSA Никълъс Смит коментира, че програмата на банката за изкупуване на борсово търгувани фондове (Exchange-Traded Funds, или ETF) изкривява пазара.

По време на срещата си от края на юли японските централни банкери решиха да увеличат покупките на ETF-и така, че техният обем годишно да нарасне до 6 трлн. йени (56,7 млрд. долара) от 3,3 трлн. йени годишно преди това.

Тези покупки разстройват пазара, защото се фокусират най-вече върху фондове, които следят представянето на индекса Nikkei 225, посочва Смит, който изчислява, че най-вероятно половината от ETF-ите, които ЯЦБ купува, са свързани с Nikkei.

Според анализатора изкривяването се дължи на остарелия индекс поради произволните включвания на компании в него. Например, Смит отбелязва, че собственикът на Uniqlo Fast Retailing има най-голяма тежест в индекса, но това е най-вече заради високата му цена, като се пренебрегнат всякакви сплитове на акциите от април 2002 г. насам. Анализаторът изчислява, че покупките на ETF-и от ЯЦБ се отразяват на над 16% от фрий-флоута на пазара всяка година.

За сравнение - Toyota Motor е с най-голямата пазарна капитализация от всички японски компании, но е 15-а по тежест в Nikkei.

Смит очаква, че колкото повече ЯЦБ продължава да купува ETF-и, толкова повече представянето на японския пазар ще се превръща във функция на ликвидността на кошницата с покупки на банката.

Според анализатори и други части на пазара са изкривени. Покупките на фондове за инвестиции в недвижими имоти (Japan real-estate investment trusts, или J-REITs) от страна на ЯЦБ също са сред тях, твърдят от Deutsche Bank.

Банката изчислява, че на 18 август ЯЦБ е купила J-REITs за 1,2 млрд. йени от общо 61,2 млрд. йени от началото на годината и 330 млрд. йени от октомври 2010 г. насам.

Тъй като пазарът на J-REITs е много малък, покупките на ЯЦБ имат дори по-голямо влияние върху този пазар в сравнение с покупките на ETF-и, твърдят от Deutsche Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още