IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разногласия в ЯЦБ относно лимитите на паричната политика

Членовете на Управителния съвет са на различни мнения относно покупките на ценни книжа и влиянието им върху пазарите

11:24 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Разногласия в ЯЦБ относно лимитите на паричната политика

Обобщение на мненията на банкерите от Японската централна банка (АЦБ) показва, че Управителният съвет е разединен относно лимита на текущата експанзионистична парична политика, водена от банката, посочва MarketWatch.

Финансовата институция „трябва да отхвърли идеята, че облекчаването на паричната политика има свой лимит и странични ефекти“, твърди един от централните банкери, показва протоколът от проведеното на 28-29 юли заседание.

„Лимитът на покупките на японски държавни ценни книжа от банката, ако има такъв, трябва да е равен на общата сума на намиращите се в обращение държавни облигации“, твърди той.

От своя страна друг банкер коментира, че ниската ликвидност при облигациите с най-дълги матуритети поражда риск волатилността на пазара да продължи да расте още.

„Това ясно означава увеличаване на трудностите относно покупките на ДЦК от ЯЦБ, които са предшественик на това какво ще се случи на пазара на японски ДЦК с различни матуритети“, заявява той.

В края на юли ЯЦБ предприе умерени стъпки по облекчаване на паричната политика, като почти удвои обема на покупките на борсово търгувани фондове до 6 трлн. йени (60 млрд. долара) годишно.

Въпреки че според някои централни банкери решението е подходящо за оказване на подкрепа за доверието сред фирмите и домакинствата, е имало разногласия. Според едно от мненията така се изпраща погрешнo послание, че централната банка иска да таргетира цените на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още