IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената скочи до триседмичен връх след приемането на новите стимули

Японският кабинет прие конюнктурна програма за 28,1 трлн. йени (246 млрд. евро)

11:42 | 02.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японското правителство на премиера Шиндзо Абе прие нова многомилиардна програма за стимулиране на отслабената икономика, предаде Ройтерс.

Обемът на програмата възлиза на до 28,1 трлн. йени (246 млрд. евро). Тази сума обаче не е равна на директните разходи, които ще осъществи държавата. Те ще възлязат на 7,5 трлн. йени. Други 6 трлн. йени ще бъдат предоставени на т. нар.  Fiscal Investment and Loan Program (програмата за финансови инвестиции и кредитиране), която не е включена в общия бюджет на правителството.

Заради вече огромната задлъжнялост на страната, която възлиза на 2,5 пъти над годишния брутен вътрешен продукт, по-голямата част от пакета се пада на вече съществуващи кредитни и инвестиционни програми. 

Кабинетът ще отпусне 1,7 трлн. йени за инфраструктурни проекти с цел укрепване на туризма и селското стопанство. Очаква се още 2,5 трлн. йени да бъдат вложени в социални услуги, като здравеопазване и грижи за децата.

Планът предвижда още парични помощи за хората с ниски доходи. Според Dow Jones се предвижда до 22 млн. японци с ниски доходи да получат по 150 долара всеки. 



Премиерът Абе обяви сумата по плана през миналата седмица, но без да даде повече подробности. Сега японското правителство пояснява, че очаква инвестициите да увеличат БВП на третата по големина икономика в света с 1,3 процентни пункта в средносрочен план. Според анализаторите на SMBC Nikko Securities обаче пакетът ще насърчи реалния ръст на БВП с едва 0,4 процентни пункта за фискалната година до март 2017 г. и с 0,04 процентни пункта през следващата. 

Програмата ще се изпълнява няколко години, като трябва да бъде одобрена окончателно от парламента през септември.

След обявяването на програмата йената поскъпна до триседмичен връх, достигайки ниво от 102 йени за долар за първи път от началото на юли. Очаква се изявление да направи финансовият министър на Япония Таро Асо. 

Премиерът Шиндзо Абе нареди преди повече от месец на своите министри да подготвят пакет от фискални стимули. Преди три седмици пък правителството в Токио ревизира драстично надолу прогнозата си за икономическия растеж за изтичащата през март 2017 г. бюджетна година до едва 0,9 на сто. В началото на годината прогнозата беше за ръст от 1,7 на сто. От години икономиката на страната страда от дефлация, спадащи заплати и забавящи се инвестиции. 

През миналата седмица изненадващо Японската централна банка не понижи депозитната лихва още по-дълбоко в отрицателна територия, а само увеличи обема на покупките си на борсово търгувани фондове (ETF) и на програмата си за кредити в долари, с което разочарова пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още