IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват забавяне на китайската икономика

Пекин напоследък се фокусира върху управлението на финансовия риск, а не върху подкрепа за растежа

17:47 | 05.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Китай вероятно ще изгуби инерция, като някои икономисти очакват индикаторите за април да покажат по-слабо индустриално производство, по-бавен ръст на кредитите и по-слаб растеж на износа, коментира Wall Street Journal.

Предвид темпа на икономически растеж от 6,9% през първото тримесечие централните банкери се почувстваха достатъчно уверени, че ще постигнат целта за годишен растеж от 6,5% и насочиха вниманието си към финансовия риск. Този стремеж, под формата на по-високи краткосрочни лихвени проценти и по-строги регулации, вече се усеща в по-широката икономика: показателите за активността в производството и услугите спадат през април.

И докато правителството е по-фокусирано върху балоните от активи, отколкото върху подкрепата за растежа, силите, които напоследък бутаха икономиката напред – бумът в недвижимите имоти, по-високите цени на суровините и по-силното търсене, отслабват, казва Лари Ху, икономист в Macquarie.

Очаква се тази слабост да се види в редица икономически данни, които правителството ще представи този месец. Медианната прогноза на 11 икономисти, анкетирани от WSJ, е за ръст на индустриалното производство с добавена стойност през април от 7% на годишна база спрямо 7,6% през предишния месец. Мнозина се позовават на по-умерения растеж в потреблението на въглища от големите електроцентрали.

Инвестициите в заводи, сгради и други фиксирани активи в неселски райони вероятно ще се увеличат с 9,1% през първите четири месеца на годината, според проучването. През първото тримесечие ръстът им беше под 3%. Очаква се продажбите на дребно да отчетат повишение от 10,5% на годишна база през април, забавяйки се от 10,9% през март, сочи още проучването.

Анкетираните икономисти казват, че повсеместното забавяне е завръщане към нормалното за растежа след определяната от някои като „мания на март“.

Търговията също е засегната, като и износът, и вносът вероятно ще запазят двуцифрения си растеж на годишна база през април, което допълнително ще разшири търговския излишък, сочи проучването. Износът вероятно ще нарасне с 10% през април спрямо 16,4% през март заради по-доброто глобално търсене и малко по-слабия юан. Вносът вероятно ще се увеличи с 18% през април спрямо 20,3% през предишния месец.

Очаква се търговският излишък на Китай да се разшири до 33,7 млрд. долара от 23,93 млрд. долара през март, според икономистите. По-голям търговски излишък вероятно ще отнеме част от натиска върху капиталовите изходящи потоци от Пекин.

Предвид че Пекин се опитва да охлади твърде горещия пазар на недвижими имоти и други активи, заемите за ипотеки, емитирането на нови корпоративни облигации и нови кредити ще отслабнат през април, казва UBS. Това, според някои от икономистите, ще натежи върху икономиката през следващите месеци.

„По-високите разходи за финансиране и по-бавният растеж на кредитирането като цяло ще започнат да тежат повече върху инвестициите и икономическата активност тази година“, посочват икономисти в UBS.

Новите банкови заеми вероятно ще спаднат до 766,5 млрд. юана (111 млрд. долара) от 1,02 трлн. юана през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Стефчо
преди 6 години
абсолютно вярно. няма такъв висок и продължителен ръст в световната история като китайския, а американския ръст след кризата от 2018 г. е 2/3 от този отпреди кризата, което си е срив както и да го погледнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още