IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в китайската промишленост се забавя до 6-месечно дъно

Продукцията и новите поръчки растат с най-бавен темп от септември миналата година, макар че се подобряват леко спрямо предишния месец

10:19 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в китайската промишленост губи сила през април, забавяйки се до най-слабия си темп на ръст от седем месеца насам. Това показва проучването на икономическото списание „Цайсин“ (Caixin), цитирано от CNBC.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 51,2 пункта през май до 50,3 пункта през април, което е под прогнозите за стойност от 51 пункта. Това е и най-слабият темп от септември 2016 г. Резултатите отразяват тези от официалното проучване от неделя. Индексът остава над 50 пункта – ключовата граница, която разделя свиване от експанзия.

Продукцията и новите поръчки също растат с най-бавен темп от септември миналата година, макар че се подобряват леко спрямо предишния месец.

Китайската икономика се разшири с 6,9% през първото тримесечие, до голяма степен насърчена от строителния бум. Това по всяка вероятност ще даде достатъчно попътен вятър, за да може Пекин да постигне целта си за годишен растеж от около 6,5%.

Очаква се редица правителствени мерки за овладяване на прегрелия пазар на имоти и бавното поскъпване на кредитите да забавят растящите инвестиции в имоти и строителство, коментира CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още