IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекалено много се разчита на паричната политика, предупреди японски регулатор

Според Нобучика Мори, който оглавява Агенцията за финансови услуги, трябва да се потърсят по-добри начини за насърчаване на растежа

19:30 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Политиците трябва да се постараят да ограничат печатането на пари от страна на централните банки и да потърсят по-добри начини за насърчаване на растежа, като например да накарат финансовите институции да кредитират повече иновативните индустрии с потенциал. Това заяви Нобучика Мори, който оглавява японската регулаторна Агенция за финансови услуги, цитиран от Ройтерс.

Той предупреди, че прекалено много се разчита на регулации, за да се предотврати риск от поредна финансова криза. По думите на Мори сега фокусът трябва да бъде по-скоро върху банките.

„Ако трябва да разчитаме изцяло на регулациите и да изискваме банките да държат буфери, които да издържат на всяка възможна нестабилност, такива действия ще задушат банките в качеството им на посредници“, заяви Мори.

Нобучика Мори се смята за един от потенциалните наследници на Харухико Кудода начело на Японската централна банка (ЯЦБ). Мори заяви, че агресивната парична политика, поддържана години наред от страна на централните банки, така и не е успяла да съживи развитите икономики.

„Натиснали сме докрай педала на газта на паричната политика и кредитирането се увеличи. Но не видяхме цветущ растеж на бизнес активността. Вероятно финансирането нe се осигурява по начин, който действително може да допринесе за икономическия растеж“, казва той. Според Мори не трябва да се разчита прекалено много на парична политика, а трябва да се стимулират финансовите институции да дават заеми на нови индустрии и иновативни сектори.

В Япония вече над три години действа мащабна програма за изкупуване на облигации, която така и не успя да ускори инфлацията.

Мандатът на Харухико Курода изтича в края на април 2018 г., но все още не се знае дали той ще бъде назначен за още един мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още