IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иракски Кюрдистан планира парламентарни и президентски избори на 1 ноември

Изборите представляват нов опит на кюрдските лидери да засилят исканията си за независимост

15:39 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автономният регион Иракски Кюрдистан планира да проведе президентски и парламентарни избори на 1 ноември, заяви базираната в Ербил телевизия Rudaw във вторник. Изборите представляват нов опит на кюрдските лидери да засилят исканията си за независимост, коментира Ройтерс.

На референдума, проведен на 25 септември в северните кюрдски региони в страната, повечето избиратели гласуваха с „да“ за обявяването на независимост, предизвиквайки страхове в Ирак и извън страната за етническо напрежение и за отслабване на подкрепяната от САЩ кампания срещу ИДИЛ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че Турция ще наложи допълнителни санкции срещу Северен Ирак заради вота. Силните съседни страни Турция и Иран се опасяват, че това ще засили кюрдския сепаратизъм в рамките на границите им.

Кюрдското регионално правителство (КРП) обаче засега не е обявило независимост, а изборите са за парламент и президентски пост на региона, а не на независима държава.

Багдад отвърна на референдума със забрана на международните полети през кюрдските летища, а Иран и Турция започнаха съвместни военни учения с иракските части в близост до Иракски Кюрдистан.

Воденото от шиитите иракско правителство отхвърли предложението на КРП за обсъждане на независимостта. То иска кюрдските лидери да отменят резултата от референдума, или ще се изправят пред продължителни санкции, международна изолация и възможна военна намеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още