fallback

Търсенето на газ в Азия се усеща чак в Норвегия

Първият кораб на Statoil с LNG се очаква да пристигне в Южна Корея по-късно тази седмица

08:38 | 13.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател

Все по-засиленото търсене на втечнен природен газ (LNG) в Азия черпи от източници на неочаквани места.

Страни като Китай, Южна Корея и Япония плащат големи суми в долари в замяна на течното гориво. Търсенето е толкова силно, че стига дори до Норвегия, където Statoil ASA, която обикновено изнася втечнен газ за Европа, изпрати товарен кораб още по на изток, като планира и нови доставки, съобщава Bloomberg.

Азия получава основна част от течното гориво предимно от Австралия, включително от газовите полета на находището Gorgon край северозападното ѝ крайбрежие. Други големи доставчици са също Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Индонезия. 

Пристигането в Южна Корея на танкера Arctic Aurora по-късно през седмицата показва, че пазарът на втечнен природен газ става глобален, като все повече товари пътуват между Атлантическия и Тихоокеанския регион. За Statoil това означава шанс да получи още печалба от производството си на газ, което вече е в почти пълен капацитет. 

„Това, което наблюдаваме в Азия, са високи цени“, заяви ръководителят на отдела за природен газ към норвежката компания Педер Бьорланд, според когото обаче те не са от полза, ако компанията няма капацитет за изпращане на товари.

В миналото производителят е изпращал кораби в Малайзия, Китай, Индия и Япония, но основните му пазари остават Европа и Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още