fallback

Израелският премиер не иска да бъде поучаван от Ердоган

Турският президен осъди действията на израелската армия

15:28 | 01.04.18 г. 5

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли "моралните поучения" на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който осъди действията на израелската армия, застреляла 16 палестинци при сблъсъци на границата с ивицата Газа, предаде Франс прес.

В петък десетки хиляди палестинци се събраха близо до границата с Израел на протести, които трябва да продължат шест седмици. В тях се настоява за правото на завръщане на палестинските бежанци, които са избягали или са били прогонени от домовете си във войната, последвала създаването на държавата Израел през 1948 г. 

Най-малко 16 палестинци, които се доближили до граничните ограждения, са били застреляни от израелски войници, а над 1400 са били ранени по данни на здравното министерство на ивицата Газа, съобщава БТА.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел, че е извършил "безчовечна атака".

"Най-етичната армия в света няма защо да получава морални уроци от този, който безогледно бомбардира цивилни от години", отвърна Нетаняху в Twitter без повече подробности.

Израелската армия заяви, че е открила огън по протестиращи, които са замеряли войниците с камъни или коктейли "Молотов", стреляли са по тях или са се опитали да проникнат в Израел през граничните ограждения.

"Браво на нашите войници. Израел действа твърдо и решително в защита на своя суверенитет и сигурността на гражданите си", заяви вчера Нетаняху.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още