fallback

И септември се очертава тежък за китайската икономика

Напрежението между Пекин и Вашингтон натежава върху икономическата активност още преди последния кръг от мита, които влязоха в сила тази седмица

16:18 | 28.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател

Ръстът на китайската икономика ще продължи да се забавя и през септември на фона на ескалиращия търговски конфликт със САЩ. Това става ясно от най-ранните възможни данни за условията за бизнеса в страната и настроенията на пазарите.

Според информацията, обобщена от Bloomberg, спорът между Пекин и Вашингтон е натежал върху икономическата активност още преди последния кръг от мита, които влязоха в сила тази седмица.

„Ранните индикатори сигнализират за по-нататъшно отслабване на китайската икономика дори преди последният кръг от американски мита да е влязъл в сила“, посочва главният икономист за Азия на Bloomberg Чан Шу. „Мерките на правителството в подкрепа на растежа все още нямат видим ефект“, допълва той.

Първите официални данни за септември – индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството и услугите, ще бъдат публикувани в неделя. Очаква се и двата показателя да намалеят леко според проучването на Bloomberg. Официалните данни за производството неочаквано отчетоха ускорение през август, въпреки че ключов инвестиционен показател достигна до ново рекордно дъно.

В същото време условията за външно търсене продължават да се влошават и през този месец, тъй като политическата ситуация става все по-напрегната.

Производствената инфлация също се успокоява – за трети пореден месец, до най-ниското си ниво от април насам, показват изчисленията на Bloomberg.

На този фон настроенията на пазарите са смесени. Измерителят Shanghai Stock Exchange Composite Index отчита ръст за месеца, макар че в средата на септември достигна до най-ниската си стойност от четири години насам. Цента на медта също се възстанови, но остана много под стойностите, които достигна по-рано през годината преди началото на търговската война между САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още