fallback

Търговското напрежение отново тласна надолу азиатските борсови индекси

Хонконгският показател Hang Seng изтри 489,86 пункта от стойността си, докато инвеститорите очакват следващия ход на САЩ

11:12 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Голяма част от основните борсови индекси в азиатско-тихоокеанския регион завършиха днешната сесия с понижения, след като Китай и САЩ ескалираха наново търговската война помежду си, въпреки че преди това бяха само на крачка от постигане на споразумение, съобщава CNBC. 

На борсата в Шанхай бенчмаркът Shanghai composite се раздели с 0,69% от стойността си, като приключи деня на ниво от 2883,61 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете спад от 489,86 пункта, или 1,72%, до 28 060,38 пункта.

Акциите на технологичната компания Tencent поевтиняха с повече от 2%.

В Япония индексът на сините чипове Nikkei 225 се понижи със 124,05 пункта, или 0,59%, до 21 067,23 пункта.

Книжата на конгломерата SoftBank Group изтриха над 5% от стойността си.

На борсата в Сеул, измерителят Kospi успя да напредне леко с 0,14% до 2081,84 пункта.

Акциите на Samsung Electronics и на производителя на микропроцесори SK Hynix успяха да се възстановят от загубите през първите часове на сесията.

В Австралия местният показател ASX 200 отбеляза спад от 57,70 пункта, или 0,92%, до 6239,90 пункта.

В понеделник Китай обяви, че ще наложи мита върху допълнителен набор от американски вносни стоки на стойност 60 млрд. долара, които ще влязат в сила на 1 юни. Продуктовият диапазон включва редица стоки от селскостопанския сектор на САЩ. В края на миналата седмица американският президент Доналд Тръмп повиши размера на вече наложените мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара от 10 на 25%, с което помрачи очакванията на инвеститорите за скорошно постигане на търговска сделка между двете най-силни икономики в света.

азия

В понеделник вечерта Тръмп сподели пред NBC News, че от Белия дом ще съобщят дали преговорите между Пекин и Вашингтон са били успешни в рамките на три-четири седмици.

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин заяви от своя страна пред CNBC, че двете страни „все още преговарят“.

Според анализатори от Barclays преговорите между САЩ и Китай са били нарушени заради различията, които са имали преговарящите страни, по редица важни теми.

Според тях САЩ ще наложат също мита върху още китайски стоки, които могат да покрият и целия внос от азиатската страна към американския пазар.

„Изчисляваме, че директните икономически загуби за САЩ ще достигнат 0,2-0,3% от брутния вътрешен продукт“, посочват анализаторите, като добавят: „Косвените ефекти от загубите на доверие на бизнеса и потреблението, или от повишаването на волатилността на финансовия пазар, могат лесно да доведат до по-големи понижения в производството и на пазара на труда“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още