fallback

Търговията е само началото на конфликта между САЩ и Китай

Според Пентагона целта на Пекин е регионална хегемония в близко бъдеще и глобална в по-далечно

15:55 | 18.05.19 г. 8

Голямото безпокойство в търговската война между САЩ и Китай е, че това е само началото, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Доналд Тръмп се фиксира върху търговския баланс и митата, като копнее за 50-те, когато американската индустрия помиташе всичко пред себе си. За набъбващата общност от „ястреби” по отношение на Китай обаче, предоговарянето на условията на търговия е само първата стъпка.

Докато преговарящите от американска и китайска страна редуваха успехи с неуспехи през миналата седмица, държавният секретар Майк Помпейо посети Лондон. Посланието му към правителството на Тереза Мей бе следното: Забравете за специалните ни отношения, ако позволите да Huawei да изгради следващото поколение 5G телекомуникационни мрежи. (в средата на седмицата Тръмп нанесе удар на китайската компания, като й забрани да купува американски технологии без специално одобрение от правителството и да участва в 5G мрежата – бел. ред.)

В същото време американски военни кораби порят Южнокитайско море, оглавявайки флотилия от японски, филипински и индийски съдове. Докато Китай завява претенциите си по море, САЩ ще отговаря с повече свобода за навигационните патрули.

Във Вашингтон видни републиканци подкрепиха нова антикитайска лобистка група. Според комисията Китай предизвиква реминисценции за студената война със Съветския съюз. Тексаският сенатор Тед Круз, колегата му Марко Рубио от Флорида, и Нют Гингрич, бившият председател на долната камара на Конгреса, са сред тези, които откликват на предупреждението, че Китай е започнал ново военно съревнование.

Американсия президент Тръмп каза, че се надява да скалъпят нещо за търговията с китайския си колега Си Дзинпин по време на срещата на Г-20 в Япония следващия месец. Ястребите обаче отиват отвъд митата – те искат да отделят американската икономика от китайската. Тръмп също клони в тази посока чрез по-строг контрол върху китайските инвестиции в чувствителни сектори на щатската икономика и нови ограничения за китайските студенти в американски университети.

Отговорът на Тръмп на оплакванията, че по-високите мита засягат американски компании със заводи в Китай е прост: Върнете производството вкъщи. Отделянето на веригите на доставки на САЩ и Китай ще възстанови националната независимост. До съвсем скоро Китай бе възприеман като икономически конкурент, който играе нечестно. Той мамеше системата чрез манипулиране на търговията и инвестиционните правила, и чрез технологични трансфери и кражба на интелектуална собственост.

В САЩ гневът от тези практики се споделя както от републиканците, така и от демократите. Европейците изразиха същото раздразнение от рестриктивните инвестиционни условия на Китай и от асиметричните търговски правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още