IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп официално нанесе удара си срещу Huawei

Компанията не може да купува американски технологии без специално одобрение от правителството на САЩ и не може да участва в 5G мрежата

10:30 | 16.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на Доналд Тръмп нанесе удар на китайската Huawei Technologies, забранявайки на фирмата да купува ключови американски технологии без специално одобрение и забрани нейното оборудване да се ползва за телекомуникационните мрежи в САЩ заради опасения за националната сигурност, предава Ройтерс.

Взети заедно, двата хода заплашват възможността на Huawei да продължи да продава много от продуктите си, защото е зависима от американски доставчици. Решението на Тръмп представлява ескалация на кампанията, която американските власти водят срещу дружеството.

Стъпките бяха направени и в един особено деликатен момент, когато търговските отношения между САЩ и Китай са обтегнати и двете водят битка с въвеждането на мита върху стоките си.

Вашингтон вярва, че телефоните и мрежовото оборудване за телекомуникационни компании, създавано от Huawei, може да се ползва от Пекин за шпиониране на американците.

Huawei, която многократно е отричала обвиненията, твърди, че „ограничаването на Huawei да не прави бизнес в Съединените щати няма да направи САЩ по-сигурни или силни. Вместо това само ще ограничи САЩ до по-скъпи алтернативи, поради което ще изостане в пускането на 5G”.

"Освен това тези неразумни ограничения ще нарушат правата на Huawei и ще повдигнат други сериозни правни въпроси“, коментира китайският гигант.

Забраната за американски доставки, която изглежда подобна на тази, която беше въведена на конкурента на Huawei – ZTE, миналата година, може да засегне книжата на най-големите американски доставчици на Huawei, включително производителите на чипове Qualcomm и Broadcom.

Президентът Тръмп всъщност е подписал отдавна очакваната заповед, която забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване от фирми, които носят риск за националната сигурност.

Скоро след като Белият дом обяви, че заповедта е подписана, Министерството на търговията заяви, че е добавило Huawei и 70 свързани с нея компании в специален списък, с което забранява на телекомуникационния гигант да купува части и компоненти от американски компании без одобрението на правителството на САЩ.

Според представители на властта в страната решението може да затрудни, а и да направи невъзможно за Huawei, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, да продава част от продуктите си заради своята зависимост от американски доставчици. Решението ще влезе в сила в следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още