IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксът на Пекин: Невероятният успех на държавния капитализъм

Въпреки грандиозния икономически бум през последните десетилетия властта на правителството се базира върху контрол, намеса и цензура

08:11 | 01.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Такехико Накао, ръководител на Азиатската банка за развитие, предупреждава, че липсват институции, които противодействат на неравенството в либералните пазарни икономики, като достатъчна социална система. „В социалистическата държава равенството трябва да бъде високо, но в действителност не е така“, казва той пред германския Handelsblatt.

Но тези проблеми няма да бъдат показни на 1 октомври 2019 г. Стотици хиляди ще празнуват Си Дзинпин за 70-годишнината на Народната република. 66-годишният Си е държавен и партиен лидер в едно - вероятно след решението на Националния народен конгрес през март миналата година - за цял живот.
Си ще приеме формациите на най-големия и помпозен военен парад в китайската история. Той ще покаже на света най-модерните оръжейни системи на страната, технологично отдавна установени в Съединените щати. И той ще отправи много „значима реч“, поне така се твърди в Китай.

Думите му ще резонират в Берлин, Париж, Лондон и особено във Вашингтон. Бъдещата световна сила ще говори пред държавните ръководители на бившите световни сили - така ще бъде възприето това в някои западни столици. Отминталите световни сили, които са заети със себе си и все повече започват да се противопоставят на космополитната и демократичната си система. Дори откритата конфронтация на САЩ ще се промени малко. „Вярвам, че във времена на криза, както днес, моделът на държавния капитализъм има стабилизиращ ефект“, казва професорът по китаистика Маркус Таубе.

Двете големи калкулации на Запада по китайския въпрос все още не са съвсем ясни. Неправилно е да се предполага, че китайците ще изискват политически свободи и интернализират западните ценности, докато расте просперитетът. Втората основна погрешна представа се отнася до икономиката: Западът подцени икономическия и технологичния потенциал на Народната република - отчасти защото предположи по себичен маниер, че политическата свобода е необходимото условие за дългосрочен икономически успех.

Каква заблуда! Сега Западът гледа с почуда на Китай, който открито поставя системния въпрос 30 години след края на Студената война. Пекин има силата да направи това - политически, икономически и технологично.

Възможностите на Китай Си представи преди дни. След само четири години строителство грандиозното летище Daxing отвори врати в сряда, на 50 километра южно от Пекин. И, разбира се, президентът не се поколеба лично да открие най-голямото летище в света по отношение на площта на сградите.

Си се усмихва тихо. Когато стига до пулта за речите, избухват силни аплодисменти, гостите се надигат от своите бежови кожени фотьойли и бели столове. Си казва само няколко думи в този горещ летен ден: „С настоящото заявявам: Летището Daxing е официално открито“. Отново има аплодисменти, предавани на живо по държавната телевизия в холовете и на смартфоните на китайците.

Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 8
khao
преди 4 години
Китай имат най важния ресурс за голяма икономика - хората. Парадокс щеше да е ако стандарта на средния китаец примерно стане колкото тоя на средния германец за 30 години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 17
дядя Вова
преди 4 години
Заради този "парадокс" на западняка, запада започна да пренаписва историята на Втората световна война.Не може руснака да победи обединена от Хитлер европа!Без Англия, цяла Европа работи за нацистите.Дори Швейцария им пази кинтите.От Португалия до Финландия, от България до Норвегия - всички работят за Хитлер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 8
dr.5rov
преди 4 години
Констататация на факти и чудене ама що така - това е статията. Думичката "парадокс" в заглавието е много точна. Аз лично очаквах и някакакъв намек за обяснение на "парадокса". Ние тук сме свикнали с това, че не сме по и най (и да, не се и стремим към това), но западнякът е свикнал да е такъв и когато вижда, че други го изпреварват, за него това е парадокс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още