IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксът на Пекин: Невероятният успех на държавния капитализъм

Въпреки грандиозния икономически бум през последните десетилетия властта на правителството се базира върху контрол, намеса и цензура

08:11 | 01.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Например Nio. Базираният в Шанхай автомобилен производител трябва да постави нови стандарти в автономното шофиране и заедно с Baidu да надминат Daimler, BMW и Tesla. Например Huawei, базираната в Шънджън технологична група, бойкотирана в различни западни страни, предизвиква американския гигант Apple - и е технологичен пионер в така важния нов стандарт за 5G мобилни комуникации.

Например Alibaba, базираната в Ханчжоу IT компания, отдавна се доближава до размера на американския гигант Amazon. И разбира се, Tencent, всестранният интернет играч, също от Шънджън и конкурент на Facebook, който се счита за пионер в ключовата технология изкуствен интелект (AI).



Всички се възползват от огромния вътрешен пазар и от почти неограничения достъп до данни на хората. В Китай няма такова нещо като стандарти за поверителност. 854 милиона души в Китай използват интернет - това е повече от десет пъти повече хора, отколкото живеят в Германия. Повечето сърфират със смартфона си. Независимо дали пътуват с електрически скутери или в метрото, навсякъде си чатят, пазаруват и играят на смартфона си. Плащанията отдавна се извършват с мобилното устройство.

Полезни са пищната държавна подкрепа и най-вече възбраните срещу конкурентите от Запада. Twitter, Facebook, WhatsApp, Google - всички тези услуги, които затрудняват живота на европейските компании, са недостъпни в Китай. Всеки, който се опита да получи достъп до страниците чрез китайския интернет, вижда само ленти за зареждане - но сайтът никога не се зарежда.

И частните компании като Alibaba, Tencent и Baidu, са помогнати и от това, че държавата им предостави отвъд обичайната цензура много икономически свободи и отчасти ги предпази от конкуренцията от страна на държавни предприятия.

Основата на технологичния бум обаче е огромният напредък, постигнат в областта на научните изследвания. Първата клонирана маймуна видя дневна светлина в Китай. Първата машина, способна да чете, бе разработена от Alibaba. А с огромния си технологичен парк за изкуствен интелект в Пекин Китай подчертава претенцията си да бъде ключова сила в тази ключова технология в бъдеще.

Напразно ще търсите хора в склада на китайския гигант за електронна търговия JD.com, близо до Шанхай. На площ от 40 000 квадратни метра, където някога между 400 до 500 души щяха да сканират и сортират пакети, сега се виждат само роботи. Монтажните линии приличат на сложната схема на мостове в американски метрополис. Но пакетите никога не попадат в задръстване, а се сортират плавно един след друг.

Камерите улавят размерите на кутиите и възможните дефекти на опаковката. Всичко тук е свързано с интелигентна система, която изчислява кои стоки трябва да отидат до колата за доставка, за да стигнат до правилния регион възможно най-бързо. Ако чрез поведението на потребителите на JD.com се демонстрира нарастващо търсене в една област, отделът знае как да увеличи тези продукти и да намали броя на непопулярните артикули в инвентара.
Компании като JD.com, Alibaba или Tencent инвестират милиарди в изследвания за изкуствен интелект. През 2017 г. Пекин публикува своя „План за развитие на изкуствения интелект от ново поколение". До 2030 г. Китай иска да бъде лидер на световния пазар в областта на изкуствения интелект.

Маркус Таубе, професор по източноазиатска икономика в университета в Дуисбург-Есен, смята, че това е правилната стратегия. „Това е напълно нова базова технология, която ще бъде внедрена в продължение на десетилетия. Държавата може да направи доста сигурен залог за това“.

Компаниите се възползват и от друг факт - държавата в най-добрия клиент на фирмите в много области. Например в областта на видеонаблюдението. Някои от най-ценните стартъпи в сферата на изкуствения интелект в Китай, Sense Time, Megvii и Yitu, работят над технологии за перфектно разпознаване на лицата. Технологията е необходима предимно на китайската държава, за да наблюдава своите граждани. В момента правителството изгражда цялостна кредитна система за оценка на поведението им.

„Big Brother“ е китаец - и иска да знае всичко. Щедрите програми за финансиране са добре дошли в света на бизнеса. Само до 2020 г. китайското правителство ще позволи на проекта "AI World Power" да нарасне до 128 милиарда евро.
И въобще финансирането на научните изследвания е централна грижа за стратезите на КП. В рамките на десет години държавата увеличи разходите си за изследователска дейност осем пъти - до цели 445 млрд. долара. По този начин Китай почти достига нивото на САЩ с разходи в размер на 484 млрд. долара.

Поднебесната империя постигна огромни успехи и в образованието, а междувременно, според скорошно проучване на McKinsey Global Institute, 57 процента от завършилите естествени науки, технологии, инженерни науки и математика по света, сега са от Китай. През 2016 г. става дума за 4,7 милиона души.

Друг рекорд: 1,4 милиона патента са регистрирани от изследователи в Китай през 2017 г. Това са около 44 процента от всички патенти, регистрирани в световен мащаб, според проучването на McKinsey.

Всички тези благоприятни условия правят от Китай нация на основатели на компании. Около 28 процента от всички глобални еднорози, стартиращи фирми с прогнозна пазарна стойност от над 1 милиард долара, са от Китай, поясняват експертите от McKinsey. Това също е развитие, което не може да се очаква от една планова икономика. Успехът обаче често се случва на гърба на служителите - горчива ирония в една комунистическа страна.

По материали на германския Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
Sans importance
преди 4 години
Цялото население на Европейския съюз през тази година е под 515 милиона. Населението на Китай след опустошенията на 40-те години на миналия век е 550 млн. Първото население има права, заплати, колко да почива, кога и за колко. И ги имаше и през 1950-те. Второто население днес е над 1 милиард 400 милиона и все още до голяма степен безправно. Ако сте математически, а не икономически грамотни, какъв парадокс търсите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 4 години
Така ще е докато свършат робите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 12
Вся власть Советам!
преди 4 години
Много се далече от истината. Предполагам и от каквото и да е образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
А бе Митев, не разбра ли, че в живота не може без кризи. Така е в човешкия живот, така е и в обществения. Ако не е твоята грешка, ще е някоя друга грешка. Но ... по-добре да е твоята грешка, отколкото някоя друга. Твоята поне я знаем. Е поне ти я знаеш. Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 20
Иван Митев
преди 4 години
Съществената причина за стопанските проблеми на Китай е, че Китайската централна банка ползва неправилен модел за емитиране на Китайски ренминби юан. Тази банкова грешка създава щети и възнкива стопанска криза.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: Китайската централна банка ползва неправилен модел за емитиране на Китайски ренминби юан е с нарастващи щети и проблеми в Китай.Китай е със съдба на жертва на грешката на Китайската централна банка.2. Устойчивият просперитет на държава е възможен, когато нейната централна банка осъществява правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 12
Вся власть Советам!
преди 4 години
Еднопартийна система с държавна собственост на средствата за производство се нарича социализъм. Еднопартийна система с частна собственост на средствата за производство, работещи съгласувано с държавата се нарича фашизъм. Китайският политико-икономически модел е същият като германския на Хитлер, италиянския на Мусолини, испанския на Франко и португалския на Салазар. Всички те са постигнали бърз икономически напредък. Нито един от тях не оцеля. Вторите преминаха в демократична пазарна икономика по естествен път, след смъртта на диктаторите си. Специфичното за Китай беше регулярната подмяна на държавния ръководител. Преминаването към доживотен такъв рано или късно ще провали системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Ха така,зареди нова лента и дай още един откос :)И всичко с 2 грама разум трябва да се самосветне.Ако не, то е за космическото гробище на души, отнесени от вихъра (на пропагандата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Добър опит за обяснение. Там има И почти "безплатна работна ръка". Но ако е така, как китайските комунисти са успели да постигнат тази симбиоза и как "безплатната работна ръка, практически робска" е мотивирана да постига върховите технологични резултати в редица области, цитирани в статията? А що се отнася до симбиозата, то изглежда китайците се опитват да използват тази симбиоза така, че да получат превъзходстово и надмощие в нея. Между впрочем, може би това ще стане норма в новия глобален свят. Какво ще да е глобалният свят, ако не вид симбиоза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Успокойте се, това е поредното азиатско "чудо". Всяка страна си има своята индустриална революция. Тя се състои в превръщането на селяните в граждани. Следващото поколение е вече урбанзирано и отказва да бъхти за жълти стотинки. На Китай тепърва му предстои японизация. PS Бях споменал, но ще се повторя, БВП на Китай не е много по-различен от нашия. По покупателна сила даже ги бием.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
melon
преди 4 години
Това не е патент на Китай... Чичко Луенин го е измислил. -Новая экономическая политика, НЭП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още