IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай дава зелена светлина за внедряване на системата за подпомагане на водача на Tesla

Американският концерн ще използва услугите на Baidu за картографиране и събиране на данни в Китай, след като двете компании подписаха споразумение

12:26 | 29.04.24 г.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск приключи визитата си в Китай за по-малко от 24 часа, като стигна до решаваща победа, свързана с внедряването на системата за подпомагане на водача на американския производител на електромобили, известна като Full Self-Driving (FSD), по китайските улици, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с темата.

След серията от срещи на Мъск с висши държавни служители в Пекин, китайското правителство даде зелена светлина на Tesla да пусне своята усъвършенствана услуга за подпомагане на водача на втория по големина пазар на автомобилния производител. Мъск се стреми да разшири използването на противоречивата софтуерна функция в световен мащаб, тъй като компанията е изправена пред перспективата за по-нисък ръст на продажбите тази година.

Китайски служители разкриват, че Пекин условно е одобрил плана на компанията да пусне своята софтуерна функция FSD в страната.

Американският производител ще внедри своите услуги за асистирано шофиране, базирани на функции за картографиране и навигация, предоставени от китайския технологичен гигант Baidu. Китайският оператор на популярната интернет търсачка сключи споразумение с Tesla, според което ще предостави достъп до своя лиценз за картографиране и събиране на данни по обществените пътища в Китай, съобщи по-рано Ройтерс.

Сделката премахва последното регулаторно препятствие системата за подпомагане на водача на Tesla, която компанията нарича Full Self Driving (FSD), да се предлага като опция за собствениците на нейните електромобили в Китай.

Като част от сделката Baidu ще предостави и системата си за навигация на Tesla, добавят източниците.

Сделката е част от изненадващата визита на главния изпълнителен директор на американския концерн Илон Мъск в Китай, който се срещна с премиера Ли Цян. Мъск търси одобрения за внедряването на софтуера FSD в страната, както и разрешение за прехвърляне на данни отвъд граница.

В Китай всички системи за асистирано шофиране трябва да получат одобрение за картографиране, преди да могат да работят по обществените пътища. Чуждестранните фирми трябва да си партнират с местни компании, които са получили такъв лиценз. Baidu е сред дузината компании, които са си осигурили такъв.

С лиценза за картографиране на Tesla ще ѝ бъде разрешено законно да управлява своя FSD софтуер по китайските пътища и автомобилите ѝ ще могат да събират данни за заобикалящата среда, като пътни знаци и близки сгради.

Не е ясно дали събраните данни ще принадлежат на Tesla или Baidu.

Партньорството на Baidu и Tesla датира от началото на 2020 г., като американската компания започна да използва навигационната карта на Baidu, подобна на тази, която е налична на смартфоните, в превозните си средства в Китай.

На 20 април Baidu проведе пресконференция, на която обяви сътрудничеството си с няколко компании, включително с Tesla, въпреки че функцията FSD не беше изрично спомената.

Усъвършенстваните системи за подпомагане на водача стават все по-популярни в Китай, като много местни играчи, включително Xpeng и Xiaomi, използват такива функции като начин да стимулират продажбите.

Одобрението на FSD в Китай би било голяма победа за Tesla, която се сблъска наскоро с първия си годишен спад на приходите от 2020 г. насам. Дори след като намали цените на своите предложения, компанията продаде по-малко автомобили през първото тримесечие на 2024 г. Tesla междувременно обяви, че ще съкрати поне 10% от глобалната си работна сила, докато се стреми да ускори разработката на нови модели, с които да стимулира отново продажбите.

Изненадващото посещение на Мъск в Китай е „преломен момент“, смята анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс в интервю за Bloomberg. „Това може да осигури използването на FSD в Китай, което смятам за отключване на това, което наистина би могло да бъде златната възможност за компанията, когато става въпрос за FSD и автономността в Китай, което е липсващо парче в пъзела“, добавя той.

По време на представянето на отчета на Tesla миналата седмица Мъск подчерта значението на автономното управление за бъдещето на Tesla, като каза, че хората, които се съмняват в способността на компанията да „реши“ въпроса с автономността, не трябва да инвестират в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още