fallback

Внася ли Китай нелегално петрол от Иран и Венецуела?

Трансферът на суров петрол от кораб на кораб в открито море кара анализаторите да смятат, че азиатската страна внася ресурс от дестинации, засегнати от американските санкции

12:36 | 09.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайският внос на петрол от трансфери от кораб към кораб се повишава в рамките на миналия месец, тъй като доставките от някои традиционни дестинации бяха блокирани от агресивната търговска и външна политика на Белия дом, съобщава Bloomberg  

Около 910 хил. тона суров петрол, три пъти повече, отколкото е регистрирано през август, е бил разтоварен в китайските пристанища, след като е бил прехвърлен в Южнокитайско море, сочат данни за проследяване на танкерите, събрани от Bloomberg. Не е ясно откъде идва този петрол, но преместването му от един кораб на друг в открити води е често срещан начин за прикриване на произхода на товарите.

Най-големият вносител на суров петрол в света се бори да замени загубените количества от Иран и Венецуела, които бяха засегнати от санкциите на Вашингтон през тази година. Доставките от САЩ също спаднаха значително през миналия месец, след като Пекин наложи мита върху американския петрол. Междувременно пратките от Малайзия почти се утроиха.

„Считам, че е много вероятно тези обеми, прехвърляни от кораб на кораб, да са ирански или венецуелски петрол“, смята Михал Майдан, директор на Китайската енергийна програма в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

китай

Вносът от Малайзия нараства до 1,385 млн. тона през миналия месец, което превръща страната в седмия по големина доставчик на Китай, изкачвайки се от 16-о място през август. Голяма част от този петрол е пренесен и в морето в пролива Малака, обичайно място за обмен на товари. Малайзийското вътрешно производство е ограничено, така че вероятно увеличените обеми идват от други страни и се смесват в страната от Югоизточна Азия, посочва Лю Юнтао, анализатор в Energy Aspects Ltd.

Китайският внос от САЩ се сви със 76% до 420 хил. т през септември спрямо август. Пратките от Венецуела се понижиха с 55% до 570 хил. т. Интересно е да се отбележи, че товарите от Иран всъщност нарастват с 82% до 520 хил. т, което обаче е доста под 3,04-те милиона тона, внесени през април, преди активирането на американските санкции.

Част от петрола, идващ от Малайзия, може да бъде е от Венецуела, според проучване на аналитичната компания Vortexa.

„Наблюдавахме увеличение на трансфера от кораб на кораб на венецуелски петрол близо до крайбрежието на Малайзия през последните месеци, насочени към Китай“, заяви Серена Хуан, старши анализатор във Vortexa. „Тежкият суров петрол от Венецуела е част от основния ресурс на китайските независими рафинерии, като директният износ на суровия продукт е възпрепятстван от американските санкции“, подчертава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още