IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: Китайците имат повече козове в търговската война

Никой не може да ограничи инструментите за влияние върху икономиката на Пекин, твърди анализаторът

10:45 | 13.10.19 г. 4
<p>
	САЩ и Китай сключиха временна търговска сделка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

САЩ и Китай сключиха временна търговска сделка. Снимка: Ройтерс

В момента китайците държат в ръцете си повечето силни карти в рамките на търговската война, а засега най-добрият възможен сценарий е сключването на временна сделка. Това мнение изказа финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "Клуб investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му една такава сделка би съдържала възможността САЩ да не продължат с увеличаването на митата, да няма обезценяване на китайския юан, както и шанса американците да започнат да търгуват с някои китайски технологични компании.

„Инструментите за влияние върху икономиката (на Китай) никой не може да ги рестриктира - да обезценяват валутата си например. Така че ако Китай сега има доста по-остър тон, или пък реши да направи стъпка напред в задълбочаване на тази криза, Тръмп ще бъде принуден да сключи сделка, за да парира ефектите върху щатската икономика в следващите 12 месеца. Лично според мен китайците са един ход напред пред Тръмп".

Райков припомни, че седмицата е започнала волатилно за пазарите, основно точно заради търговските преговори. „В сряда щатските пазари регистрираха голям спад. Dow Jones се понижи с около 1,5%, следван от S&P 500", уточни той. Райков обясни още, че турската офанзива срещу кюрдите в Сирия се е отразила върху турските активи.

„Лирата се обезцени до шестседмично дъно, след което последва частично възстановяване. Но рисковата премия в Турция се повиши. Това рефлектира и върху България, тъй като търговският поток от Турция се отразява на нашето икономическо представяне".

"Икономическите данни от Великобритания отчитат, че страната се справя доста по-добре от очакванията. И макар да има лек спад от 0,1% през август, в по-средносрочен мащаб икономиката избягва рецесионните процеси в сравнение с Италия и Германия, например. Паундът, от друга страна, достигна нива от 1,22 за долар, но не успя да пробие нагоре".

Цялото интервю вижте във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Последното нещо с made in USA бе за старата ми кола, излях го в резервара да изчисти *** и колата "бъгна" жестоко. А от Германия си я докарах на собствен ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Не може да чака. Заводите се изместиха поради липса предимно на квалифицирана работна ръка.Сега положението е още по-зле.Математиката като дисциплина при тях е работа с калкулатор. Знам го от първа ръка, а някъде и това не учели - играят, пеят, рисуват. За какво им е, когато ФЕД рисува долари колкото си ще, а наивници ги колекционират.Руснаците смъкват от чертожните маси подводници 5-то поколение, американците не могат да почнат 4-то. Няма 2000 квалифицирани заварчици.Доковете не смогват с ремотни, че и нови да правят.Вижте статистиката от разпада на СССР до сега с колко е намалял военният флот на САЩ. Стотици кораби.Пуснаха последният си самолетоносач за 11-13 милиарда $, но той още с много детски болести: електромагнитни катапулти слаби, асансьори за амуниции калпави и т.н. Едно желязо като кораб вече не правят, ако не е стара, отработена технология. Какво за друго.Апропо, много отдавна не съм си купувал нещо с етикет made in USA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Solar Power
преди 4 години
Грешиш Райков. Целта. А америка е да измести производството което се случва. Ще отнеме няколко години но юс може да чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Имат един огромен коз. Могат да ограбват населението си без да бъдат свалени от власт! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още