fallback

Лъжа ли е „въглищното прочистване“ на Китай?

В момента Китай изгражда с около 50% повече въглищни централи от всички останали страни по света взети заедно

12:00 | 24.11.19 г. 5

Въглищата трябва да бъдат загърбени. Мръсни са и дори не са толкова евтини. Въпреки това обаче изглежда, че в момента Пекин увеличава енергията от изкопаемите твърди горива в Китай.

"Докато останалият свят ограничава размера на електроенергията от въглища през последните 18 месеца, Китай добавя достатъчно количество за захранването на 31 милиона домакинства.", пише Хейли Заремба за Oilprice,  цитирайки статия на BBC. 

Това не означава, че благоразположението на Китай към въглищата е нещо ново. От 2006 г. до 2015 г. Пекин разработва строителна програма „една въглищна централа на седмица“. Въпреки това през 2015 г. китайското правителство се опита да забави растежа на въгледобивния сектор, тъй като тази нестабилна инициатива се оказа, че ще има тежки последици, увеличавайки значително замърсяването на въздуха и проблемите с парниковите газове и глобалното затопляне.

Забавянето на програмата обаче се оказа неуспешно.

Толкова неуспешно всъщност, че в крайна сметка Пекин ускори темпа на новите проекти за въглищни съоръжения. Това е така, защото китайските власти „продължават да предоставят на местните управи свободата да издават разрешителни за нови въглищни централи.

В последствие, местните власти дават до пет пъти повече разрешителни за строеж на въглищни централи, спрямо предходните периоди.

Сега Китай продължава да добавя енергия от въглища с такива темпове, че скоро тази индустрия ще разполага с капацитет за производство на въглища, „еквивалентен на целия инсталиран капацитет на Европейския съюз (ЕС).“

Китай изгражда с около 50% повече въглищни централи от всички останали страни по света взети заедно, посочват още от BBC.

Този процес до голяма степен ще компрометира способността на света да изпълни заложените цели за свиване на емисиите на въглероден диоксид, определи от Парижкото споразумение за климата, подписано и от Китай.

Нов доклад на Global Energy Monitor посочва, че втората по големина икономика в света е „на път да ограничи до 1100 гигавата инсталирания капацитет на въглищни мощности до 2020 г“.

Въпреки това въглищната индустрия предлага разширяване на капацитета от 1200 до 1400 гигавата до 2035 г., сочи още докладът. Ако това бъде прието, Китай ще надхвърли трикратно ограничението за въглищни мощности в глобален мащаб, определено от Парижкото споразумение.

Това е парадоксален проблем на фона на рекордните разходи, които Китай осъществява по отношение на развитието на възобновяемата енергия. Ефектът от проектите за чиста енергия ще бъде убит от огромните количества емисии, които страната ще генерира чрез производството на електроенергия от въглища.

Въглищата си остават силно замърсяващ енергиен фактор и тяхното изгаряне продължава да бъде основен проблем не само за Китай, но и за целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още