fallback

Двойственият характер на китайската енергийна индустрия

Най-силната азиатска икономика е световен лидер както по отношение на въглищата, така и при производството на възобновяема енергия

13:18 | 04.12.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай е на първо място в света по парникови емисии и в същото време е най-големият пазар за чисти енергийни източници. Очевидният парадокс е възможен заради огромния мащаб на китайския енергиен сектор.

В момент, когато световните лидери се събраха в Испания, за да обсъдят как да бъде забавено затоплянето на планетата, светлините на прожекторите са насочени към Китай. Страната е на първо място света по емисии на парникови газове. 

Китай гори около половината от въглищата, използвани на Земята всяка година. Между 2000 и 2018 г. неговите въглеродни емисии почти се утроиха и сега на страната се пада дял от близо 30% от глобалните. В същото време Китай е водещият пазар за слънчеви панели, вятърни турбини и електромобили и произвежда около две трети от соларните клетки, инсталирани в света.

"Наблюдаваме много противоречия в енергийното развитие на Китай. Той е най-големият пазар в света за въглища, а в същото време и за чиста енергия", обобщи Кевин Ту, изследовател от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Очевидният парадокс е възможен заради огромния мащаб на китайските енергийни нужди.

В момент, когато икономическият растеж на Китай се забави до най-ниското си равнище от четвърт век до около 6%, според официална статистика, политическите ръководители на страната засилват подкрепата си за въгледобива и други тежки индустрии - традиционния стълб на китайската енергийна система и икономика. В същото време страната намалява субсидиите за възобновяема енергия.

На годишната среща на върха на ООН за климата в Мадрид правителствените представители доуточнят правилата за прилагане на Парижкото споразумение от 2015 година, което постави за цел ограничаването на глобалното затопляне до между 1,5 и 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Отделните държави може да решат сами как да изпълнят тази задача.

По-рано Китай пое ангажимент възобновяемите източници, включително атомната енергия и водните централи, да достигнат дял от 20% в енергийния му микс. Експертите по климата като цяло са съгласни, че първоначалните обещания, дадени в Париж, няма да са достатъчни, за се постигне тази цел. От страните се изисква догодина да обявят по-амбициозни цели.

Надеждите, че Китай ще предложи да направи много повече, угасват.

Скорошни медийни съобщения и сателитни снимки навеждат на мисълта, че строи или планира да довърши през следващите години нови електроцентрали на въглища с общ капацитет 148 гигавата - почти колкото целия капацитет на Европейския съюз, според анализ на неправителствената организация от Сан Франциско Global Energy Monitor.

Инвестициите в Китай в областта на възобновяемите енергийни източници са намалели с близо 40% през първата половина на 2019 година спрямо същия период на миналата година, показват данни на Bloomberg New Energy Finance. Правителството оряза субсидиите за слънчевата енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още