IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари посрещнаха с колебания поевтиняването на петрола

Австралийският индекс ASX 200 не успя да задържи скромните ръстове и завърши без съществена промяна на фона на новите случаи на коронавирус в страната

13:13 | 09.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фондовите борси в Азиатско-Тихоокеанския регион се опитваха да останат на зелена територия в понеделник, тъй като инвеститорите следят ситуацията с Covid-19 в региона, докато цените на петрола се понижават с около 3%, съобщи CNBC.

Австралийският индекс ASX 200 не успя да задържи скромните ръстове и завърши без съществена промяна на 7 538,40 пункта. Австралийският долар се разменяше за 0,7354 долара, като се покачи от по -ранното ниво около 0,7326 долара.

Австралия съобщи за 280 нови случая на Covid за 24 часа в неделя, като повечето от тях са в Нов Южен Уелс. В докладите се казва, че около 15 милиона души, или 60% от населението на страната, са под строга блокада.

В Южна Корея индексът Kospi се понижи с 0,3% до 3 260,42 пункта. Kosdaq завърши почти без промяна на 1 060 пункта. Междувременно индексът Hang Seng в Хонконг се отдалечи от по-ранните ръстове от близо 1%, като приключи търговията нагоре с с 0,37% до 26 275,64 пункта.

Китайските континентални акции се търгуваха с повишения - Shanghai composite нарасна с 1,05% до 3 494,63 пункта, докато Shenzhen component добави 0,77% до 14 941,44 пункта.

Индийските акции се търгуваха без съществени изменения в следобедната търговия, докато акциите в Индонезия поевтиняха с повече от 1%. Страната в Югоизточна Азия в момента се бори със сериозна епидемия от Covid.

Сесията в понеделник в Азия последва данните за заетостта в САЩ в петък, които показаха, че наемането на нови служители се е повишило с най-бързите темпове за почти година през юли, въпреки опасенията относно делта варианта на Covid-19 и проблемите с предлагането на работна ръка.

Пазарите в Япония и Сингапур са затворени за официални празници.

В макроикономически план ръстът на износа на Китай неочаквано се забави през юли, докато вносът също загуби инерция. Износът се е увеличил с 19,3% спрямо преди година, в сравнение с повишение от 32,2% през юни и спрямо пазарна прогноза за ръст от 20,8%, съобщи Ройтерс. Вносът се е увеличил с 28,1% в сравнение с година по-рано, по-малко от пазарната прогноза за увеличение от 33%.

Китай съобщи данни в понеделник, които показват, че потребителската инфлация се е забавила леко, предаде Ройтерс. Индексът на потребителските цени през юли се е повишил с 1% в сравнение с година по-рано, спрямо увеличение от 1,1% през предходния месец. Това е под правителствената цел от около 3% тази година.

На валутния пазар индексът на щатския долар беше на ниво от 92,751 пункта, понижавайки се от по-ранното ниво около 92,921 пункта.

Цените на петрола намаляха с повече от 3% в понеделник следобед по време на азиатските часове за търговия, тъй като настроенията вероятно бяха засегнати от силния долар и притесненията, че нарастващите случаи на коронавирус могат да попречат на възстановяването на търсенето на горива.

Американският суров петрол поевтиня с 3,49% до 65,9 долара за барел, докато световният бенчмарк Брент понижи цената си с 3,34% до 68,34 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още