fallback

Рязък спад на подкрепата в САЩ за изтеглянето на войските от Афганистан

Байдън разчиташе на обществена подкрепа за решението си да сложи край на най-дългата война на Америка, започнала след атентатите на 11 септември 2001 г.

22:25 | 17.08.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рязко намаля подкрепата сред американците за изтеглянето на войските от Афганистан след зашеметяващото завръщане на талибаните на власт, сочат резултатите от проучване на общественото мнение във вторник.

Проучване на Politico-Morning Consult сред близо 2000 гласоподаватели в САЩ показа, че само 49 процента одобряват изтеглянето, в сравнение с 69 процента през април, когато президентът Джо Байдън обяви, че всички американски войски трябва да напуснат Афганистан до 11 септември, въпреки че по-късно той промени датата на 21 август. 

Сред демократите подкрепата спадна от 84 на 69 процента, сред републиканците тя спадна от 52 на 31 процента.

Проучването, проведено на 13-16 август, е публикувано в момент, в който талибаните превзеха Кабул и повечето други големи афганистански градове с малка съпротива, докато правителството, подкрепено от САЩ, избяга от страната.

Байдън изпрати 6 000 американски войници, за да евакуира около 30 000 американци и афганистански цивилни, които се страхуват за живота си при новия режим, сред сцени на хаос и бъркотия на летището в Кабул.

Байдън разчиташе на обществена подкрепа за решението си да сложи край на най-дългата война на Америка, започнала след атентатите на 11 септември 2001 г.

Но 51 % от анкетираните в проучването заявиха, че не одобряват начина, по който се провежда изтеглянето. А 45 процента смятат, че САЩ не е трябвало да напускат Афганистан, ако това означава отстъпване на властта на талибаните.

В понеделник Байдън защити решението си да изтегли американските войски, въпреки че призна, че напредването на талибаните се е развило по-бързо, отколкото се очакваше.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още