IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван създава кредитен фонд за 1 млрд. долара в подкрепа на Литва

С инициативата ще се финансират индустрията на чиповете, биотехнологиите, сателитите, финансите, научните изследвания

13:20 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тайван ще започне кредитна програма на стойност 1 млрд. долара за подпомагане на финансирането на съвместни проекти между литовски и тайвански компании в шест бизнес категории, обяви министър от тайванското правителство, цитиран от Ройтерс.

Литва е под натиск от Китай, който счита Тайван за своя собствена територия. Пекин настоява Литва да отмени решението от миналата година, с което позволява на Тайпе да открие де факто посолство във Вилнюс.

Пекин охлади дипломатическите си отношения с Вилнюс и оказва натиск върху компании, като германския гигант за автомобилни части Continental, да спрат да използват компоненти, произведени в Литва. Той също така блокира влизането на литовски товари в Китай.

„Опитите на тайванските власти да използват дипломация в долари за разширяване на дейностите за независимост на Тайван са обречени на провал“, коментира говорителят на китайското външно министерство Уън Уенбин на брифинг в отговор на въпрос относно кредитната програма.

Тайван миналата седмица обяви планове за създаване отделен фонд на стойност 200 млн. долара за инвестиране в литовската промишленост и за засилване на двустранната търговия в опит да отблъсне дипломатическия натиск на Китай върху балтийската държава.

„Инвестиционните и кредитните фондове ще ни помогнат да засилим сътрудничеството“, казва министърът на Съвета за национално развитие на Тайван Кун Мин-хсин.

Кредитният фонд ще се съсредоточи върху развитието на таланти в областта на полупроводниците и улесняването на развитието на индустрията с чипове, както и биотехнологиите, сателитите, финансите, научните изследвания, посочва още Кун.

Министърът на икономиката и иновациите на Литва Аусрин Армонайте коментира, че страната ѝ планира да открие търговско представителство в Тайван през пролетта.

Тайванските представителства в други страни, с изключение на непризнатата република Сомалиленд, се водят на столицата на Тайван Тайпе.

Американските дипломати изразяват силна подкрепа за Литва и определят китайския натиск като „икономическа принуда“. Литовският външен министър казва, че ще обсъди китайския натиск с колегите си от Европейския съюз в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още