IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия е поредната държава от ЦИЕ, която върви към скъсване на връзки с Китай

Братислава също започна да укрепва отношенията си с Тайван, сигнализирайки, че влиянието на Пекин в региона ерозира

13:15 | 13.12.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Докато ново, потенциално скептично към Китай правителство пое управлението на Германия, Пекин продължава да губи приятели в Централна и Източна Европа.

Словакия се присъединява към Чехия, Естония и Литва в укрепването на връзките си с Тайван, сигнализирайки, че влиянието на Китай в Централна и Източна Европа и Балтийските страни все повече ерозира въпреки заплахите на Пекин да предприеме действия срещу страни, които се ангажират с острова, пише Emerging Europe.

Китай претендира за суверенитет над Тайван, който де факто е независим от Пекин от 1949 г. и е демократична държава от началото на 90-те години.

В обръщение към учредителното заседание на Тайванско-Словашката комисия за икономическо сътрудничество в столицата на острова Тайпе Карол Галек – държавен секретар в Министерството на икономиката на Словакия, който ръководи делегация от повече от 40 официални лица, бизнес дейци и учени, коментира на 6 декември, че Тайван е вторият по големина азиатски инвеститор в страната.

„Тайван е успешен пример, че дори малък играч може да стане глобален лидер в изследванията и разработките“, казва Галек.

Тенденция

Посещението вероятно ще предизвика гневна реакция от континентален Китай, подобно на инициативите от Чехия, Естония и Литва.

През октомври Китай определи Чехия като „отвратителна“ за това, че е поканила външния министър на Тайван Джоузеф Ву да говори пред сената на страната. Говорителят на сената Милош Вистрчил по-рано ръководеше делегация в Тайван и впоследствие призова Европа да се обедини в ангажимента си с острова, като заяви, че Китай прави всичко възможно да го изолира.

Малко по-късно естонският депутат Мадис Милинг, който беше част от делегация от трите балтийски държави, присъстваща на Форума на отворения парламент в Тайван - среща на върха за укрепването на отношенията на острова с демократичния свят, коментира, че Естония трябва да се движи „стъпка по стъпка“ към признаването на Тайван.

Въпреки че не поставя под въпрос политиката на ЕС „Един Китай“, която официално признава Тайван като част от Китай, Милинг посочва пред естонската държавна телевизия ERR, че „това не означава, че не можем да развиваме всички видове отношения с Тайван“.

Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Хайде бе ***, 20 години чакаме Путин да изстреля ядрените ракети, ама само празни приказки като всичко в Русията. Китайците и те имат ядрени бомби, ама не заплашват света с тях за да просят пари. Запретнаха ръкави и с много труд от един комунистически катун направиха втората най голяма икономика в света. Мастото на Русия е с мюсулманите от ОПЕК, продажба на суровини, атентати и войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
човек , пии си хапчетата сутрин , не ги оставяй за следобед , че виж кви ги плещиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
от годният ядрен арсенал , щото периодично се разпада това-онова на територията ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Горкия yшaнкaджия, рашата вече има ДВОЙНО по- ниска средна и минимална заплата дори от България, не могли да ги били спрат, хаха, вярно е, не могат да ги спрат от обедняването. А скоро като изнасянето от Китай на западните производители в посока Индия, Индонезия, Малайзия, Виетнам, Тайланд и тн., тогава ще видиш кон боб яде ли. Ердоганчо се дърви и той много и сега народа му брои стотинките, Пyтeтo вече е тръгнало и то натам, ще дойде и реда на Чайната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Официално 95% от ядреният арсенал на Русия е готов за моментален старт... Когато някой много го съррби, винаги има кой да го начеше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
elinelinov
преди 2 години
Тая престъпна *** това " Световно зло" наречена Америка ще продължава да " жертва" страните от Източна Европа за своите интереси.Тези убийци къквото и да направят нямат да могат да спрат нито Китай нито Русия. Повече от 60 години със санкции, блокади къкво ли не ( повече от 500 опита за убийството на Ф.Кастро извърши най- голямата легална престъпна организация ЦРУ.)не можаха да се " справят" с една малка страна наречена Куба..Но тая "Световна чума" няма да спре докато съществува да вреди на цялото човечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
и заглавията спря да четеш , само имитираш дейност с това копиране ... :))) ... малко си хитър девваа ... от заплащане на качество , са те минали за количество , а ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Словакия е поредната държава от ЦИЕ, която върви към скъсване на връзки с Китай >> Верной дорогой идете, товарищи! (В. И. Ленин)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още